Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Inositol

Inositol je uhlohydrát, cyklický alkohol označován jako vitamín B8, i když se o vitamín nejedná. Vyskytuje se přirozeně v lidském těle, kde je syntetizován z glukózy ale  i v různých potravinách. Inositol se vyskytuje v různých formách, přičemž každá je svou strukturou podobná glukóze. 
Vyskytuje se ve fazolích, kukuřicí, melounu, citrusových plodech, ořechách.

Ovlivňuje produkci neurotransmiterů, což jsou molekuly zodpovědné za předávání informací v mozku. Serotonin je důležitý neurotransmiter, který inositol ovlivňuje. Tato molekula výrazně ovlivňuje naše chování a náladu.
Vysoké dávky inositolu mohou být prospěšné při léčbě deprese, některých forem úzkostných poruch, jako jsou panické poruchy, obsedantně kompulzivní porucha nebo posttraumatický syndrom. Inositol může být dokonce prospěšný pro zlepšení funkce vaječníků, plodnosti u žen a pravidelného menstruačního cyklu a ovulace. Inositol hraje roli v signalizaci inzulínu a může zlepšit citlivost těla na inzulín. Může pomoci kontrolovat metabolické rizikové faktory, snižuje krevní tlak, hladinu tuku v krvi a zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu v krvi.


Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.