Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Inositol

Inositol je uhlohydrát, cyklický alkohol označován jako vitamín B8, i když se o vitamín nejedná. Vyskytuje se přirozeně v lidském těle, kde je syntetizován z glukózy ale  i v různých potravinách. Inositol se vyskytuje v různých formách, přičemž každá je svou strukturou podobná glukóze. 
Vyskytuje se ve fazolích, kukuřicí, melounu, citrusových plodech, ořechách.

Ovlivňuje produkci neurotransmiterů, což jsou molekuly zodpovědné za předávání informací v mozku. Serotonin je důležitý neurotransmiter, který inositol ovlivňuje. Tato molekula výrazně ovlivňuje naše chování a náladu.
Vysoké dávky inositolu mohou být prospěšné při léčbě deprese, některých forem úzkostných poruch, jako jsou panické poruchy, obsedantně kompulzivní porucha nebo posttraumatický syndrom. Inositol může být dokonce prospěšný pro zlepšení funkce vaječníků, plodnosti u žen a pravidelného menstruačního cyklu a ovulace. Inositol hraje roli v signalizaci inzulínu a může zlepšit citlivost těla na inzulín. Může pomoci kontrolovat metabolické rizikové faktory, snižuje krevní tlak, hladinu tuku v krvi a zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu v krvi.

Při užívání inositolu se může objevit bolest žaludku, nevolnost, nadýmání, únava, závratě nebo bolest hlavy.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.