Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Vitamin K

Vitamin K je skupinou vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Hrají důležitou roli ve srážlivosti krve, metabolismu kostí a při regulaci hladiny vápníku v krvi. Vitamin K můžeme dále rozdělit na K1 a K2. Vitamin K1 neboli fylochinon pochází z rostlin. Vitamin K2 najdeme zejména v živočišných produktech a některých fermentovaných potravinách. Bez vitamínu K může tělo produkovat prothrombin, který je důležitý při srážlivosti krve. Nedostatek tohoto vitaminu postihuje především novorozence, osoby s malabsorpčním syndromem (porucha trávení a vstřebávání základních živin), cystickou fibrózou nebo celiakií. Doporučená denní dávka je závislá na pohlaví a věku. Ženy od 19 let by měly konzumovat 90 mikrogramů denně, a muži 120 mikrogramů. Vitamin K pomáhá udržovat nízký krevní tlak tím, že brání mineralizaci , což je stav, kdy se v tepnách hromadí minerály. Kromě toho pomáhá předcházet vzniku osteoporózy a snižuje riziko zlomenin. Mezi příznaky nedostatku vitaminu K patří častá tvorba modřin, gastrointestinální krvácení, nadměrné menstruační krvácení a krev v moči.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.