Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Vitamin C

Další názvy:
Kyselina askorbová, Ascorbic Acid
Vitamín C je rozpustný ve vodě a je to silný antioxidant. Kyselina askorbová  je nejčistší formou vitamínu C. Je nejlépe biologicky dostupnou formou a je snadno absorbována krví. Ve velké míře je obsažen v ovoci a zelenině. Nadbytečné množství vitamínu je vyloučeno v moči. Nemocní lidé by měli užívat větší množství, aby se urychlil průběh nemoci. 
Nejvíce se vitamin C vyskytuje v šípkách, jahodách, zelenině jako je kapusta, zelí, paprika a křen a také v citrusových plodech.

Vitamin C
antioxidační účinky, kdy brání tělo před škodlivými radikály. Podporuje imunitní systém, zmírňuje symptomy nachlazení a zkracuje jeho trvání. Regeneruje tkáně. Chrání před srdečními chorobami, snižuje cholesterol v krvi a triglyceridy v krvi. Pomáhá vstřebávat železo, proto je dobré jej užívat doplňky železa.


Nedostatek vitaminu se projevuje únavou, svalovou slabostí, bolestmi kloubů a krvácením dásní.

Doporučené dávkování je následující:
děti

0-6 měsíců: 40 mg
7-12 měsíců: 50 mg
1-3 roky: 15 mg
4-8 let: 25 mg
9-13 let: 45 mg
chlapci 14-18 let: 75 mg
dívky 14-18 let: 65 mg

dospělí

ženy nad 19 let: 75 mg
těhotné ženy: 85 mg
kojící ženy: 120 mg
muži nad 19 let: 90 mg

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.