Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Vitamin B9

Další názvy:
Kyselina listová, folacin, folát
Vitamín B9 též známý jako kyselina listová je rozpustný ve vodě. Vitamín B9 je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin jako ostatní vitamíny B-řady. Preventivně se využívá především v začátku těhotenství, protože napomáhá k správnému dělení buněk a podporuje správný vývoj plodu.
Vyskytuje se v luštěninách, citrusových plodech, pšeničných otrubách, listové zelenině jako je čínské zelí, ledový salát a hlávkový salát, dále ve vepřovém a drůbežím mase, játrech.

Kyselina listová je pro organismus důležitá hned z několika důvodů. Podporuje zdravý vývoj plodu: důležité brát na začátku těhotenství. Zpomaluje stárnutí a tvorbu vrásek. Zvyšuje metabolismus a absorpci živin. Reguluje hladinu homocysteinu a cholesterolu: podporuje zdraví srdce. Brání proti úzkosti a depresi. Podporuje tvorbu červených krvinek, podporuje funkci enzymů. Funguje jako antioxidant.

Nedostatek kyseliny listové se může projevit vrozenými vadami plodu, může vyústit v potrat a také zvýšeným rizikem depresí.

Doporučené dávkování je:
děti
0-6 měsíců: 60 mcg
7-12 měsíců: 80 mcg
1- 3 let: 150 mcg
4-8 let: 200 mcg
9-13 let: 300 mcg

mladiství a dospělí
14-18 let: 400 mcg
19 a více: 400 mcg
těhotné ženy: 600 mcg
kojící ženy: 500 mcg

 

 

 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Terapie červeným světlem
Terapie červeným světlem
Terapie červeným světlem, známá také jako nízkoúrovňová laserová terapie a fotobiomodulace, je terapeutická technika, která využívá červené a blízké infračervené vlnové délky světla k léčbě kožních problémů jako jsou vrásky, jizvy a trvalé rány, stejně jako k léčbě bolesti kloubů, šlach a svalů, a dokonce i ke zmírnění vedlejších účinků chemoterapie.
Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.