Vitamín B6
Zařazení:
Další názvy:
Pyridoxin, P-5-P
Vitamín B6 označuje skupinu 6 pyridinových sloučenin rozpustných ve vodě, konkrétně zahrnuje 3 pyridinové deriváty, které jsou odvozené od organické aromatické sloučeniny - látky pyridin. Tyto sloučeniny jsou pyridoxol (PN), pyridoxal (PL) a pyridoxamin (PM), a jejich příslušné fosforylované formy (PNP, PMP a PLP). V organismu z těchto sloučenin vznikají deriváty, které ovlivňují metabolismus sacharidů a aminokyselin. Díky tomu, že se v těle z jedné látky dokážou vytvořit zbývající 2 není potřeba sledovat jejich příjem zvlášť. Nejvyšší stabilitu má pyridixol, který se vyskytuje nejčastěji v rostlinách. Pyridoxal a pyridoxamin se vyskytují hlavně v živočišných tkáních. Fosforylované vitamíny B6 musí být hydrolyzovány na PM, PN, PL, aby byly absorbovány střevem. Aktivní formou tohoto vitamínu je sloučenina pyridoxal-5-fosfát.
Obsahují jej brambory, fazole, cizrna, hovězí a kuřecí maso, ryby, vejce, ořechy, zelí a banán. Množství obsaženého pyridoxinu klesá s uvařením potravin.
Vitamin B6 je významný pro metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků (podílí se na produkci žlučové kyseliny). Je důležitý pro tvorbu červených krvinek, pomáhá při tvorbě hemoglobinu, je důležitý pro správné fungování nervového systému, brání depresím a podporuje dobrou náladu, snižuje riziko Alzheimerovy choroby, pomáhá při symptomech PMS a snižuje riziko srdečních onemocnění, podporuje zdraví očí a ovlivňuje vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforu.
Nedostatek vitamínu B6 způsobují i některá onemocnění jako je celiakie (autoimunní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivosti lepku), chronické onemocnění zažívacího traktu jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, tyto nemoci brání jeho vstřebávání. Dále může jeho nedostatek způsobovat deprese, oslabenost imunitního systému, anémii (nedostatek železa v krvi), poškození nervů. Pokud dojde k nedostatku vitamínu B6, vždy se jedná o komplexní nedostatek vitamínů skupiny B.
Denní doporučená dávka je u dětí v rozmezí od 0,1 mg - 1,2 mg a u dospělých v rozmezí od 1,3 mg do 1,7 mg. Denní dávka závisí na pohlaví i věku.
Vitamin B6 je významný pro metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků (podílí se na produkci žlučové kyseliny). Je důležitý pro tvorbu červených krvinek, pomáhá při tvorbě hemoglobinu, je důležitý pro správné fungování nervového systému, brání depresím a podporuje dobrou náladu, snižuje riziko Alzheimerovy choroby, pomáhá při symptomech PMS a snižuje riziko srdečních onemocnění, podporuje zdraví očí a ovlivňuje vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforu.
Nedostatek vitamínu B6 způsobují i některá onemocnění jako je celiakie (autoimunní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivosti lepku), chronické onemocnění zažívacího traktu jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, tyto nemoci brání jeho vstřebávání. Dále může jeho nedostatek způsobovat deprese, oslabenost imunitního systému, anémii (nedostatek železa v krvi), poškození nervů. Pokud dojde k nedostatku vitamínu B6, vždy se jedná o komplexní nedostatek vitamínů skupiny B.
Denní doporučená dávka je u dětí v rozmezí od 0,1 mg - 1,2 mg a u dospělých v rozmezí od 1,3 mg do 1,7 mg. Denní dávka závisí na pohlaví i věku.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.

Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.

B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!