Vitamin B10
Zařazení:
Další názvy:
PABA, kyselina paraaminobenzoová
Kyselina para-aminobenzoová (PABA), také známá jako vitamín B10, je organická sloučenina, která se nachází v některých potravinách jako jsou pivovarské kvasnice, maso, houbácy, celozrnné výrobky a špenát.
Vitamin B10 patří do komplexu vitaminu B a její úkol je chránit organismus před nepříznivými vlivy okolí. Pomáhá při tvorbě kyseliny listové, hraje významnou roli při využití bílkovin, používá se k léčbě anémie (napomáhá k tvorbě červených krvinek) a zácpy. Zmírňuje bolestivost popálenin, udržuje zdravou pokožku a pigment. Vitamin B10 najdeme v játrech a obilovinách. Nedostatek tohoto vitaminu není zcela běžný, protože je snadno dostupný v potravě. Může tak nastat při dlouhodobém užívání antibiotik, která ovlivňují střevní bakterie. V tomto případě se dostaví únava, časté bolesti hlavy, nervozita, deprese, zácpa nebo jiné chronické gastrointestinální poruchy.
Vitamin B10 patří do komplexu vitaminu B a její úkol je chránit organismus před nepříznivými vlivy okolí. Pomáhá při tvorbě kyseliny listové, hraje významnou roli při využití bílkovin, používá se k léčbě anémie (napomáhá k tvorbě červených krvinek) a zácpy. Zmírňuje bolestivost popálenin, udržuje zdravou pokožku a pigment. Vitamin B10 najdeme v játrech a obilovinách. Nedostatek tohoto vitaminu není zcela běžný, protože je snadno dostupný v potravě. Může tak nastat při dlouhodobém užívání antibiotik, která ovlivňují střevní bakterie. V tomto případě se dostaví únava, časté bolesti hlavy, nervozita, deprese, zácpa nebo jiné chronické gastrointestinální poruchy.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.

Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.

B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!