Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Tuky

Další názvy:
Lipidy
Tuky jsou jednou z hlavních živin, které jsou pro náš život nezbytné. Tuky jsou tvořeny triglyceridy. Jejich molekuly jsou složeny z atomů uhlíků a vodíku, z jejichž složení se odvozuje zda jde o dobrý nebo špatný tuk. Ve výživě patří mezi hlavní makroživiny. Při zdravé stravě by měl člověk přijímat většinu tuků z nenasycených mastných kyselin a denní příjem tuků by měl být mezi 30-35%. 

Podle původu se tuky dělí na:
živočišné: sádlo, vejce, maso, ryby, mléčné výrobky

rostlinné: oleje, ořechy, avokádo, kokos, mák

Podle přítomnosti mastných kyselin se tuky rozdělují na:
nasycené tuky: kokosový olej, mléčné výrobky, máslo
nenasycené tuky: mononenasycené a polynenasycené tuky: rostlinné oleje, ořechy, semena, ryby

Nasycené mastné kyseliny najdeme v tučném mase, mléce, smetaně, sádle, másle a sýrech. Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu a tím i riziko srdečně-cévních onemocnění. Denní dávka nasycených mastných kyselin by měla být pouze 1/3 celkového denního příjmu tuků.

Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 (řepkový olej, ryby) a omega-6 (slunečnicový olej).
 Co se týče rostlinných olejů, tak pro zachování nutričních hodnot rostlinného oleje je důležité vybírat ty za studena lisované. Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit základ tuků v jídelníčku, protože mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a mají prokazatelně vliv na správnou činnost mozku. 

Právě díky tukům můžeme přijímat a využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E, K. Slouží také jako zdroj energie. Jsou zdrojem mastných kyselin. Tuky tvoří ochranou část orgánů např. ledvin a působí jako tepelný izolant organismu. Tuky jsou důležitou součásti struktury buněk. Chrání srdce, snižují špatný cholesterol v krvi. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

D-glukarát vápenatý (CDG): Přirozená podpora detoxikace
D-glukarát vápenatý (CDG): Přirozená podpora detoxikace
D-glukarát vápenatý (CDG) je sloučenina odvozená z kyseliny glukarové, která se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, jako jsou grapefruity, jablka, brokolice a pomeranče. Tato látka je populární doplněk stravy díky své schopnosti podporovat detoxikaci, zejména v oblasti jater.
Kreatin: Tajemství svalové síly a výdrže
Kreatin: Tajemství svalové síly a výdrže
Kreatin je jedním z nejoblíbenějších a nejvíce zkoumaných doplňků stravy, zejména v oblasti sportovní výživy. Je známý především pro své účinky na zlepšení fyzického výkonu a podporu růstu svalové hmoty. Kreatin je přírodní látka, kterou tělo vyrábí v malém množství a která se nachází hlavně ve svalových buňkách. Zvyšování jeho příjmu pomocí doplňků může výrazně ovlivnit růst svalů a celkovou sportovní výkonnost.
Saccharomyces boulardii: Cestovní probiotikum pro zdraví na cestách
Saccharomyces boulardii: Cestovní probiotikum pro zdraví na cestách
Saccharomyces boulardii je jedinečný druh probiotických kvasinek, který získal pozornost díky svým prospěšným účinkům na zdraví střev, zejména během cestování. Zatímco většina probiotik je založena na bakteriích, Saccharomyces boulardii je kvasinkový probiotický kmen, který má specifické vlastnosti, jež ho odlišují od běžných bakteriálních probiotik. To z něj činí ideální volbu jako cestovní probiotikum, které pomáhá při prevenci a léčbě trávicích problémů, které jsou často spojeny s cestováním.
Neuroplasticita mozku: Schopnost přizpůsobit se a růst
Neuroplasticita mozku: Schopnost přizpůsobit se a růst
Neuroplasticita, také známá jako plasticita mozku, je jednou z nejúžasnějších vlastností lidského mozku. Jedná se o schopnost mozku měnit svou strukturu a funkci v reakci na zkušenosti, učení, zranění nebo změny prostředí. Tento proces nám umožňuje adaptovat se, učit se nové dovednosti a obnovovat se po poškození mozku.