Tuky
Zařazení:
Další názvy:
Lipidy
Tuky jsou jednou z hlavních živin, které jsou pro náš život nezbytné. Tuky jsou tvořeny triglyceridy. Jejich molekuly jsou složeny z atomů uhlíků a vodíku, z jejichž složení se odvozuje zda jde o dobrý nebo špatný tuk. Ve výživě patří mezi hlavní makroživiny. Při zdravé stravě by měl člověk přijímat většinu tuků z nenasycených mastných kyselin a denní příjem tuků by měl být mezi 30-35%.
Podle původu se tuky dělí na:
živočišné: sádlo, vejce, maso, ryby, mléčné výrobky
rostlinné: oleje, ořechy, avokádo, kokos, mák
Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 (řepkový olej, ryby) a omega-6 (slunečnicový olej). Co se týče rostlinných olejů, tak pro zachování nutričních hodnot rostlinného oleje je důležité vybírat ty za studena lisované. Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit základ tuků v jídelníčku, protože mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a mají prokazatelně vliv na správnou činnost mozku.
Právě díky tukům můžeme přijímat a využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E, K. Slouží také jako zdroj energie. Jsou zdrojem mastných kyselin. Tuky tvoří ochranou část orgánů např. ledvin a působí jako tepelný izolant organismu. Tuky jsou důležitou součásti struktury buněk. Chrání srdce, snižují špatný cholesterol v krvi.
Podle původu se tuky dělí na:
živočišné: sádlo, vejce, maso, ryby, mléčné výrobky
rostlinné: oleje, ořechy, avokádo, kokos, mák
Podle přítomnosti mastných kyselin se tuky rozdělují na:
nasycené tuky: kokosový olej, mléčné výrobky, máslo
nenasycené tuky: mononenasycené a polynenasycené tuky: rostlinné oleje, ořechy, semena, ryby
Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 (řepkový olej, ryby) a omega-6 (slunečnicový olej). Co se týče rostlinných olejů, tak pro zachování nutričních hodnot rostlinného oleje je důležité vybírat ty za studena lisované. Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit základ tuků v jídelníčku, protože mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a mají prokazatelně vliv na správnou činnost mozku.
Právě díky tukům můžeme přijímat a využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E, K. Slouží také jako zdroj energie. Jsou zdrojem mastných kyselin. Tuky tvoří ochranou část orgánů např. ledvin a působí jako tepelný izolant organismu. Tuky jsou důležitou součásti struktury buněk. Chrání srdce, snižují špatný cholesterol v krvi.
Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.

Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.

B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!