Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Tuky

Další názvy:
Lipidy
Tuky jsou jednou z hlavních živin, které jsou pro náš život nezbytné. Tuky jsou tvořeny triglyceridy. Jejich molekuly jsou složeny z atomů uhlíků a vodíku, z jejichž složení se odvozuje zda jde o dobrý nebo špatný tuk. Ve výživě patří mezi hlavní makroživiny. Při zdravé stravě by měl člověk přijímat většinu tuků z nenasycených mastných kyselin a denní příjem tuků by měl být mezi 30-35%. 

Podle původu se tuky dělí na:
živočišné: sádlo, vejce, maso, ryby, mléčné výrobky

rostlinné: oleje, ořechy, avokádo, kokos, mák

Podle přítomnosti mastných kyselin se tuky rozdělují na:
nasycené tuky: kokosový olej, mléčné výrobky, máslo
nenasycené tuky: mononenasycené a polynenasycené tuky: rostlinné oleje, ořechy, semena, ryby

Nasycené mastné kyseliny najdeme v tučném mase, mléce, smetaně, sádle, másle a sýrech. Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu a tím i riziko srdečně-cévních onemocnění. Denní dávka nasycených mastných kyselin by měla být pouze 1/3 celkového denního příjmu tuků.

Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 (řepkový olej, ryby) a omega-6 (slunečnicový olej).
 Co se týče rostlinných olejů, tak pro zachování nutričních hodnot rostlinného oleje je důležité vybírat ty za studena lisované. Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit základ tuků v jídelníčku, protože mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a mají prokazatelně vliv na správnou činnost mozku. 

Právě díky tukům můžeme přijímat a využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E, K. Slouží také jako zdroj energie. Jsou zdrojem mastných kyselin. Tuky tvoří ochranou část orgánů např. ledvin a působí jako tepelný izolant organismu. Tuky jsou důležitou součásti struktury buněk. Chrání srdce, snižují špatný cholesterol v krvi. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.