Tryptofan
Zařazení:
Další názvy:
L-tryptofan
Nezbytná aminokyselina, která je potřebná pro každou tělesnou buňku. S pomocí tryptofanu tělo vyrábí neurohormony serotonin, melatonin, nespočet druhů enzymů, vitamíny řady B3 a tisíce dalších látek.
Jde o důležitou aminokyselinu, kterou si lidské tělo ho neumí syntetizovat, přijímá jej pouze z potravin. Např. z mléčných potravin, avokáda, vlašských ořechů, banánů, libového masa, drůbeže, ryb.
Jde o důležitou aminokyselinu, kterou si lidské tělo ho neumí syntetizovat, přijímá jej pouze z potravin. Např. z mléčných potravin, avokáda, vlašských ořechů, banánů, libového masa, drůbeže, ryb.
Má blahodárné účinky pro tělo. Pomáhá vylepšit kvalitu spánku, léčí nespavost, snižuje bolest hlavy a migrény. Pomáhá udržet vaší váhu, snižuje chuť k jídlu, zmírňuje příznaky PMS, pomáhá snížit příznaky demence, chrání oči před UV zářením. Důležitým produktem tryptofanu je 5HTP /5-hyrdoxytryptophan/ působí v centrálním nervovém systému a mozku tím, že zvyšuje produkci serotoninu. Serotoninu se říká hormon štěstí a radosti.
Jeho nedostatek v našem těle může dle vědců vést ke špatné náladě, duševním poruchám, panickým poruchám, depresím, dále se nedostatek může projevit nevolností, závratí, zhoršením dlouhodobé paměti, zhoršení příznaků PMS.
Jeho nedostatek v našem těle může dle vědců vést ke špatné náladě, duševním poruchám, panickým poruchám, depresím, dále se nedostatek může projevit nevolností, závratí, zhoršením dlouhodobé paměti, zhoršení příznaků PMS.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.

Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.

B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!