Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Thiamin HCl

Další názvy:
Thiamin hydrochlorid

Thiamin HCl neboli thiamin hydrochlorid je forma thiaminu ve formě hydrochloridové soli. Používá se  mnoha důležitých funkcí v těle. Jedná se o vitamín nezbytný pro aerobní metabolismus, růst buněk, přenos nervových impulsů a syntézu acetylcholinu. Thiamin HCl je po hydrolýze fosforylován a vytvoří se aktivní thiamin pyrofosfát.
Thiamin HCl se vyskytuje v celozrnných potravinách, fazolích, čočce, některých druzích ovoce a zeleniny. Thiamin HCl se vyskytuje v doplňcích, nejčastěji ve výživových a v komplexech vitamínů skupiny B. Bývá podáván i injekčně lidem, kteří trpí nedostatkem vitamínu B1.

Thiamin HCl je používán mnoha enzymy k výrobě energie z jídla, k syntéze genetického materiálů, pomáhá správné funkci mozku a nervů. Používá se k léčbě metabolických poruch. Thiamin pyrofosfát je koenzym, který se podílí na enzymatických aktivitách zahrnujících metabolismus mastných kyselin, aminokyselin a sacharidů. 

Thiamin je důležitý, protože podporuje trávení a podílí se na přeměně cukrů, konkrétně štěpí cukry na glukózu. Je tedy nezbytný pro metabolismus glukózy. Dále posiluje imunitní. Podporuje kardiovaskulární systém, svalový systém a udržuje funkci centrálního nervového systému.

Nedostatek thiaminu HCl je vzácný a projeví se nemocí beri beri, kde dochází k poškození nervů, což se může projevit zvýšenou srdeční frekvencí, nadměrnými otoky, zvětšením srdce, potížemi s dýcháním. Nedostatek thiaminu se může objevit u alkoholismu, u malárie, u rakoviny a u lidí na hemodialýze.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.