Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Špalda

Další názvy:
Triticum spelta
Špalda je poměrně dost odolná obilovina a předpokládá se, že byla použita již před 8000 lety! Díky své odolnosti při jejím pěstování není potřeba použít různé pesticidy, kterými se běžně ošetřuje pšenice. Právě odolnost této obiloviny z ní dělá jednu z nejstarších potravin a v dnešní době ji čím dál více lidí zařazuje do svého jídelníčku. Z této obiloviny se vyrábí mouka, která je výjimečná svým obsahem minerálních látek a to především hořčíku, draslíku, manganu, vápníku, zinku a vitamínů skupiny B. Špaldová mouka je pro trávicí systém snažší na její zpracování. Mouka má ořechovou a mírně nasládlou chuť. Co se týče jejich nutričních hodnot tak za zmínku určitě stojí vyšší obsah železa a mědi, které podporují krevní oběh a dále vápník a fosfor, které pomáhají udržet silné kosti a zuby. Špalda obsahuje lepek, takže není vhodná pro osoby s celiakií ani pro ty, kteří se z nějakého důvodu lepku vyhýbají.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.