Sodík
Zařazení:
Sodík patří mezi biogenní prvky a nachází se v buňkách rostlinných i živočišných tkání, je součástí mnoha potravin. Sodík je velmi důležitý elektrolyt, který je přítomný v extracelulární tekutině. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je pak chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný k dochucení pokrmů a do různých potravin. U sodíku je důležité ho konzumovat v rozumné míře, jinak může způsobit zdravotní problémy. Sodík se vyskytuje v ovoci (jablko, banán), zelenině (zelí, mrkev, tuřín, listová zelenina) a ve vaječných žloutcích.
Sodík je důležitý pro regulaci krve a hladiny tekutin v lidském těle. Reguluje hladinu krevního tlaku. Podporuje funkci nervového systému, zlepšuje funkci mozku, uvolňuje svalové křeče, řídí absorpci glukózy, eliminuje oxid uhličitý v těle a vyživuje kůži - brání proti stárnutí.
Nedostatek sodíku v lidském těle se může projevit průjmem, zvracením, bolestí hlavy, slabosti, letargií, zmatenosti, nízkým krevním tlakem a úbytkem hmotnosti. Doporučená denní dávka sodíku je pro děti do 1 roku 130 - 180 mg, u dětí a dospívajících je to 300 - 550 mg a u dospělých je to 450 - 2000 mg.
Sodík je důležitý pro regulaci krve a hladiny tekutin v lidském těle. Reguluje hladinu krevního tlaku. Podporuje funkci nervového systému, zlepšuje funkci mozku, uvolňuje svalové křeče, řídí absorpci glukózy, eliminuje oxid uhličitý v těle a vyživuje kůži - brání proti stárnutí.
Nedostatek sodíku v lidském těle se může projevit průjmem, zvracením, bolestí hlavy, slabosti, letargií, zmatenosti, nízkým krevním tlakem a úbytkem hmotnosti. Doporučená denní dávka sodíku je pro děti do 1 roku 130 - 180 mg, u dětí a dospívajících je to 300 - 550 mg a u dospělých je to 450 - 2000 mg.
Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.

Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.

B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!