Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Sodík

Sodík patří mezi biogenní prvky a nachází se v buňkách rostlinných i živočišných tkání, je součástí mnoha potravin. Sodík je velmi důležitý elektrolyt, který je přítomný v extracelulární tekutině. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je pak chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný k dochucení pokrmů a do různých potravin. U sodíku je důležité ho konzumovat v rozumné míře, jinak může způsobit zdravotní problémy. Sodík se vyskytuje v ovoci (jablko, banán), zelenině (zelí, mrkev, tuřín, listová zelenina) a ve vaječných žloutcích. 

Sodík je důležitý pro regulaci krve a hladiny tekutin v lidském těle. Reguluje hladinu krevního tlaku. Podporuje funkci nervového systému, zlepšuje funkci mozku, uvolňuje svalové křeče, řídí absorpci glukózy, eliminuje oxid uhličitý v těle a vyživuje kůži - brání proti stárnutí.

Nedostatek sodíku v lidském těle se může projevit průjmem, zvracením, bolestí hlavy, slabosti, letargií, zmatenosti, nízkým krevním tlakem a úbytkem hmotnosti. 
Doporučená denní dávka sodíku je pro děti do 1 roku 130 - 180 mg, u dětí a dospívajících je to 300 - 550 mg a u dospělých je to 450 - 2000 mg.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.