Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Sodík

Sodík patří mezi biogenní prvky a nachází se v buňkách rostlinných i živočišných tkání, je součástí mnoha potravin. Sodík je velmi důležitý elektrolyt a esenciální ion, který je přítomný v extracelulární tekutině. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je pak chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný k dochucení pokrmů a do různých potravin. U sodíku je důležité ho konzumovat v rozumné míře, jinak může způsobit zdravotní problémy.

Sodík se vyskytuje v ovoci (jablko, banán), zelenině (zelí, mrkev, tuřín, listová zelenina) a ve vaječných žloutcích. 

Sodík je důležitý pro regulaci krve a hladiny tekutin v lidském těle. Reguluje hladinu krevního tlaku. Podporuje funkci nervového systému a zlepšuje funkci mozku. Uvolňuje svalové křeče. Řídí absorpci glukózy. Eliminuje oxid uhličitý v těle. Vyživuje kůži, brání proti stárnutí.

Nedostatek sodíku v lidském těle se může projevit průjmem, zvracením, bolestí hlavy, slabosti, letargie, zmatenosti, nízkého krevního tlaku a úbytkem hmotnosti. Lidé s onemocněním ledvin nebo edémem by neměli sodík užívat v doplňcích.

Při vysokém množství sodíku v těle dochází k vysokému krevnímu tlaku, edému mozku a otoku nervových tkání a nervů.
 
Doporučená denní dávka sodíku je pro děti do 1 roku 130 - 180 mg, u dětí a dospívajících činí 300 - 550 mg a u dospělých 450 - 2000 mg.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.