Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Sodík

Sodík patří mezi biogenní prvky a nachází se v buňkách rostlinných i živočišných tkání, je součástí mnoha potravin. Sodík je velmi důležitý elektrolyt, který je přítomný v extracelulární tekutině. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je pak chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný k dochucení pokrmů a do různých potravin. U sodíku je důležité ho konzumovat v rozumné míře, jinak může způsobit zdravotní problémy. Sodík se vyskytuje v ovoci (jablko, banán), zelenině (zelí, mrkev, tuřín, listová zelenina) a ve vaječných žloutcích. 

Sodík je důležitý pro regulaci krve a hladiny tekutin v lidském těle. Reguluje hladinu krevního tlaku. Podporuje funkci nervového systému, zlepšuje funkci mozku, uvolňuje svalové křeče, řídí absorpci glukózy, eliminuje oxid uhličitý v těle a vyživuje kůži - brání proti stárnutí.

Nedostatek sodíku v lidském těle se může projevit průjmem, zvracením, bolestí hlavy, slabosti, letargií, zmatenosti, nízkým krevním tlakem a úbytkem hmotnosti. 
Doporučená denní dávka sodíku je pro děti do 1 roku 130 - 180 mg, u dětí a dospívajících je to 300 - 550 mg a u dospělých je to 450 - 2000 mg.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.