Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Slivoň švestka

Jedná se o starověký domestikovaný druh, známý pouze v kultivaci, který se nyní pro své plody pěstuje v mírných oblastech po celém světě. Druh, který byl poprvé zaznamenán v kultivaci Syřany a poté Římany a rozšířil se do západní Evropy během křížových výprav, je pravděpodobně odvozen z jednoho nebo z kombinace několika euroasijských předků: švestka třešňová (P. salicifera); trnka (P. spinosa); a švestka damson (P. insititia). Je to malý až středně velký, opadavý strom roste pro své plody. Švestky jsou jedním z nejoblíbenějších peckovin.

Některé látky, které byly objeveny ve švestkách patří mezi známé antioxidanty. Ty neutralizují některé volné radikály a zabraňují poškození našich buněk a jejich membrán. Švestky jsou skvělá svačina pokud se cítíte unavení nebo trpíte na závratě. To může být následek deficitu železa v těle. Sušené švestky nejen, že obsahují železo, ale také jsou zdrojem vitamínu C, který pomáhá železu se lépe vstřebat. Švestky jsou také bohatým zdrojem vlákniny, ta je důležitá pro správné trávení a právě proto jsou švestky vhodné při zácpě. Kromě toho švestky přispívají k růstu zdraví prospěšných bakterií v našich střevech. Výzkumy ukázaly, že švestky obsahují minerál zvaný bór, který pomáhá ke zdraví kostí a svalů. Tímto mohou být švestky prevencí osteoporózy. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.