Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Šípky

Další názvy:
Rosa canina
Šípky jsou plody růže šípkové, konkrétně jde o souplodí nažek. Využívá se jako potravina pro přípravu bylinkového čaje i jako léčivo. Nejvíce vitamínu C se získá z čerstvých plodů, během sušení a dalšího zpracovávání jeho hodnota klesá.
Šípek obsahuje vitamíny C, A, E, K, vitamíny skupiny B, rutin, třísloviny, fosfor, draslík, železo a hořčík. 

Má protizánětlivé účinky, působí preventivně proti nemocem, posiluje imunitní systém, léčí nachlazení a chřipku. Dále podporuje trávicí systém, působí preventivně proti podráždění žaludku a žaludečním křečím, tvorbě vředů a onemocnění žlučníku.

Snižuje hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi, léčí infekci močového systému díky mírným močopudným účinkům. Může pomoci při léčbě zánětu kloubů a řídnutí kloubů.
Díky obsahu vitamínu C zlepšuje vstřebávání železa a brání vzniku anémie.

Olej z šípků má blahodárný vliv na pokožku. Proniká hluboko do kožních vrstev a zlepšuje její zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínu C zvyšuje tvorbu kolagenu a snižuje výskyt vrásek. Napomáhá regeneraci pokožky a chrání ji před působením vnějších vlivů. Je prospěšný zejména pro suchou a zralou pleť, ale také pro problematickou pleť se sklonem k akné. U obézních osob vede pravidelný příjem k poklesu hladiny cholesterolu. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.