Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Sacharidy

Další názvy:
Uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy jsou jednou ze 3 základních makroživin (bílkoviny, tuky), které tělo potřebuje denně k jeho činnosti. Jsou 3 základní typy sacharidů: škroby, vláknina a cukry. Škroby jsou označované jako komplexní sacharidy a vyskytují se v luštěninách, bramborách, kukuřici. Cukry jsou označované jako jednoduché sacharidy a vyskytují se v ovoci, zelenině, medu. Sacharidy by měly tvořit asi 55-60% celkového denního energetického přijmu. Ve stravě by měly mít přednost polysacharidy, jednoduché cukry, které jsou například přidávány do potravinářských výrobků by měly být omezeny

Monosacharidy: nejmenší možná jednotka cukru - glukóza, fruktóza, galaktóza
Disacharidy: 2 monosacharidové molekuly vázané dohromady -  laktóza, maltóza, sacharóza
Polysacharidy: řetězce 2 a více monosacharidů, který může být rozvětvený nebo nerozvětvený - škrob, vláknina, glykogen
Jednoduché sacharidy: cukry, které se skládají z jedné nebo dvou molekul
Komplexní sacharidy: dlouhé řetězce molekul cukru, obsahují vlákninu, více vitamínů, minerálů

Pro tělo jsou podstatné polysacharidy, které najdeme v těstovinách, bramborech, otrubách, rýži a cereáliích. Sacharidy tělu slouží především jako zdroj energie. Buňky přeměňují uhlohydráty na palivovou molekulu ATP procesem zvaným buněčné dýchání. Mezi sacharidy, konkrétně polysacharidy patří také vláknina, která se dále dělí na stravitelnou a nestravitelnou. Vláknina je druh sacharidů, který podporuje dobré zdraví trávicího ústrojí snížením zácpy a snížením rizika onemocnění zažívacího traktu. 

 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.  
B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!