Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Sacharidy

Další názvy:
Uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy jsou jednou ze 3 základních makroživin (bílkoviny, tuky), které tělo potřebuje denně k jeho činnosti. Jsou 3 základní typy sacharidů: škroby, vláknina a cukry. Škroby jsou označované jako komplexní sacharidy a vyskytují se v luštěninách, bramborách, kukuřici. Cukry jsou označované jako jednoduché sacharidy a vyskytují se v ovoci, zelenině, medu. Sacharidy by měly tvořit asi 55-60% celkového denního energetického přijmu. Ve stravě by měly mít přednost polysacharidy, jednoduché cukry, které jsou například přidávány do potravinářských výrobků by měly být omezeny

Monosacharidy: nejmenší možná jednotka cukru - glukóza, fruktóza, galaktóza
Disacharidy: 2 monosacharidové molekuly vázané dohromady -  laktóza, maltóza, sacharóza
Polysacharidy: řetězce 2 a více monosacharidů, který může být rozvětvený nebo nerozvětvený - škrob, vláknina, glykogen
Jednoduché sacharidy: cukry, které se skládají z jedné nebo dvou molekul
Komplexní sacharidy: dlouhé řetězce molekul cukru, obsahují vlákninu, více vitamínů, minerálů

Pro tělo jsou podstatné polysacharidy, které najdeme v těstovinách, bramborech, otrubách, rýži a cereáliích. Sacharidy tělu slouží především jako zdroj energie. Buňky přeměňují uhlohydráty na palivovou molekulu ATP procesem zvaným buněčné dýchání. Mezi sacharidy, konkrétně polysacharidy patří také vláknina, která se dále dělí na stravitelnou a nestravitelnou. Vláknina je druh sacharidů, který podporuje dobré zdraví trávicího ústrojí snížením zácpy a snížením rizika onemocnění zažívacího traktu. 

 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca peruánská, někdy označovaná jako peruánský ženšen nebo přírodní viagra, roste v extrémních podmínkách ve výškách nad 4 tisíce metrů, kde přežije jen máloco. Její kořen byl po staletí základní složkou stravy indiánů v peruánských Andách. Inkové a jejich válečníci využívali macu k posílení energie, vitality a síly, a také jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim rovněž pomáhala přežívat ve vysokých nadmořských výškách s nízkou hladinou kyslíku.
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10 je esenciální složka pro správný energetický metabolismus buněk a celkové zdraví organismu. Tento koenzym je přítomen v každé buňce těla, především v mitochondriích, které slouží jako energetické zdroje buněk. Koenzym Q10 hraje dvojí roli – napomáhá tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), hlavního energetického zdroje buněk, a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.