Rajče jedlé
Zařazení:
Další názvy:
Solanum lycopersicum
Rajče řadíme mezi ovoce z čeledi hluchavkovitých. Pochází z Jižní Ameriky a přestože se botanicky řadí mezi ovoce, připravujeme jej jako zeleninu.
Rajčata jsou hlavním zdrojem lykopenu. Antioxidantu a zároveň barvivu, které má mnoho přínosů pro naše zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu, zajišťuje průchodnost cév, podporuje zdraví srdce a také se o něm hovoří jako o prevenci rakoviny. Rajčata jsou také bohatým zdrojem vitamínu C, draslíku, kyseliny listové a vitamínu K. Obecně platí, že čím červenější rajče je, tím více lykopenu má. Vařením a tepelnou úpravou se obsah lykopenu ještě zvyšuje. Například kečup se může pochlubit 10–14 mg lykopenu na 100 gramů, zatímco jedno malé čerstvé rajče (100 gramů) obsahuje pouze 1–8 mg.
Rajčata jsou hlavním zdrojem lykopenu. Antioxidantu a zároveň barvivu, které má mnoho přínosů pro naše zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu, zajišťuje průchodnost cév, podporuje zdraví srdce a také se o něm hovoří jako o prevenci rakoviny. Rajčata jsou také bohatým zdrojem vitamínu C, draslíku, kyseliny listové a vitamínu K. Obecně platí, že čím červenější rajče je, tím více lykopenu má. Vařením a tepelnou úpravou se obsah lykopenu ještě zvyšuje. Například kečup se může pochlubit 10–14 mg lykopenu na 100 gramů, zatímco jedno malé čerstvé rajče (100 gramů) obsahuje pouze 1–8 mg.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Živina - Kečup Pálivý s Habanero, 350 g
Blog
Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca peruánská, někdy označovaná jako peruánský ženšen nebo přírodní viagra, roste v extrémních podmínkách ve výškách nad 4 tisíce metrů, kde přežije jen máloco. Její kořen byl po staletí základní složkou stravy indiánů v peruánských Andách. Inkové a jejich válečníci využívali macu k posílení energie, vitality a síly, a také jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim rovněž pomáhala přežívat ve vysokých nadmořských výškách s nízkou hladinou kyslíku.
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10 je esenciální složka pro správný energetický metabolismus buněk a celkové zdraví organismu. Tento koenzym je přítomen v každé buňce těla, především v mitochondriích, které slouží jako energetické zdroje buněk. Koenzym Q10 hraje dvojí roli – napomáhá tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), hlavního energetického zdroje buněk, a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.