Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Rajče jedlé

Další názvy:
Solanum lycopersicum
Rajče řadíme mezi ovoce z čeledi hluchavkovitých. Pochází z Jižní Ameriky a přestože se botanicky řadí mezi ovoce, připravujeme jej jako zeleninu. 
Rajčata jsou hlavním zdrojem lykopenu. Antioxidantu a zároveň barvivu, které má mnoho přínosů pro naše zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu, zajišťuje průchodnost cév, podporuje zdraví srdce a také se o něm hovoří jako o prevenci rakoviny. Rajčata jsou také bohatým zdrojem vitamínu C, draslíku, kyseliny listové a vitamínu K. Obecně platí, že čím červenější rajče je, tím více lykopenu má. Vařením a tepelnou úpravou se obsah lykopenu ještě zvyšuje. Například kečup se může pochlubit 10–14 mg lykopenu na 100 gramů, zatímco jedno malé čerstvé rajče (100 gramů) obsahuje pouze 1–8 mg.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.