Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Proteáza

Další názvy:
Peptidáza

Proteáza (také známá jako proteolytický enzym, peptidáza nebo proteinasa) je enzym, který pomáhá trávit různé druhy bílkovin v procesu nazývaném proteolýza. Proteáza se nachází v potravinách nebo je produkována bakteriemi a jinými mikroby. Najdeme ji také v ovoci jako papája (papain), ananas (bromelain), kiwi, zázvor, kyselé zelí, chřest a kimchi.

Proteáza, včetně trypsinu a chymotrypsinu, je produkovaná slinivkou. Hraje klíčovou roli v mnoha fyziologických procesech. Snižuje příznaky syndromu dráždivého tračníku, snižuje zánět, zmírňuje bolest svalů a zrychlují zotavení po operaci. Výzkum v raném stadiu naznačuje, že může dokonce pomoci bojovat proti rakovinovým buňkám. Pomáhá s různými procesy těla včetně trávení, funkce imunitního systému a krevního oběhu. Rozkládá proteinové vazby hydrolýzou, což je chemický proces, který přeměňuje bílkoviny na menší řetězce nazývané polypeptidy a dokonce i menší jednotky nazývané aminokyseliny. Je důležitá pro replikaci DNA a transkripci, buněčnou údržbu a opravu buněk, imunitní funkci, zastavení toku krve a mnoho dalších funkcí těla, které všechny zahrnují rozpad proteinů.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.