Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Přínosy Resveratrolu

Resveratrol je polyfenolická látka obsažená převážně ve vinné révě. Rostlina tuto látku produkuje při stresové situaci, například při změně teploty či nepříznivých klimatických podmínkách.

Resveratrol je silný antioxidant, kterému se přisuzuje řada léčivých účinků. Pomáhá například regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, zvyšuje obranyschopnost těla a zmírňuje zánětlivé procesy v těle. 

Tato látka nejhojněji se vyskytující v červeném víně, slupkách révy vinné a několika dalších zdrojích působí blahodárně na játramozekhormonální rovnováhusvalovou hmotu a bojuje, až neskutečnou silou, proti přirozenému stárnutí buněk

Mezi zdroje Resveratrolu patří:

  • Maliny

  • Švestky

  • Plné červené víno (primitivo) - zde pozor na levná vína s přidanými barvivy

  • Obecně fialové ovoce

  • Pravá čokoláda

  • Křídlatka japonská - tu můžete jako invazivní rostlinu najít u mnoha českých řek

Mezi hlavní přínosy Resveratrolu řadíme:

Možnost snížení krevního tlaku

Díky svým antioxidačním vlastnostem může být resveratrol skvělým pomocníkem při snížování krevního tlaku a prevenci kardiovaskulárních nemocí.

Průzkum v roce 2015 dospěl k závěru, že vysoké dávky mohou pomoci snížit systolický krevní tlak, tj. tlak vyvíjený na stěny tepny. Tento tlak se nám při měření krevního tlaku zobrazuje na přístroji jako horní číslo.

Systolický krevní tlak obvykle stoupá s věkem, protože tepny ztuhnou. Příliš vysoký krevní tlak je pak rizikový faktor zejména pro srdeční onemocnění.

Právě resveratrol může pomoci snížit krevní díky zvýšené produkce oxidu dusnatého, což způsobuje rozšíření krevních cév.

Nicméně studia nejsou dostatečné obsáhlá na to, aby bylo možné s jistotou určit správnou dávku resveratrolu, která povede k maximálnímu přínosu na naše zdraví.


Možnost snížení hladiny cholesterolu


Provedené studie na zvířatech naznačují, že doplňky resveratrolu mohou mít pozitivní vliv na tuky v krvi.

Například v roce 2016 byla provedena zajímavá studie na myších. Myši dostávaly potravu s vysokým obsahem bílkovin, polynenasycených tuků a doplňky obsahující resveratrol. Vědci následně zjistili, že nejen průměrná celková hladina cholesterolu ale i tělesná hmotnost myší se snížila a naopak hladina "dobrého" HDL cholesterolu se zvýšila.

V roce 2012 byla provedena další studie, kde dostali účastníci extrakt z hroznů (350 mg), který byl obohacen o další resveratrol. 

Po šesti měsících léčby klesl jejich LDL (špatný cholesterol) o 4,5% a jejich oxidovaný LDL se snížil o 20% ve srovnání s účastníky, kteří užívali extrakt z hroznů bez přidaného resveratrolu či placebo.

Zdá se, že resveratrol může ovlivňovat enzym, který řídí tvorbu cholesterolu, a v souvislosti s tím působí pozitivně na hladinu cholesterolu.

Může zpomalit kognitivní pokles


Provedené studie naznačují, že pití červeného vína může zpomalit kognitivní pokles související s věkem.

To může být částečně způsobeno antioxidační a protizánětlivou schopností resveratrolu. 

Resveratrol pravděpodobně ovlivňuje vláknité bílkovinné agregáty beta-amyloidy, které jsou hlavní složkou senilních plaků. Ty se charakteristicky objevují u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Kromě toho může tato sloučenina zahájit řetěz událostí, které chrání mozkové buňky před poškozením.

I když jsou tyto studie zajímavé, není stále možné s jistotou říci, nakolik je lidské tělo schopné využívat doplňkový resveratrol, a tudíž není zatím možné resveratrol užívat jako doplněk stravy na ochranu mozku.

Může zvýšit citlivost na inzulín

Ukázalo se, že resveratrol může mít určité výhody pro diabetiky. Například zvyšuje citlivost na inzulín a působí jako prevence komplikací při cukrovce. 

Dále, když se u lidí s cukrovkou hromadí příliš mnoho sorbitolu, může to způsobit oxidační stres způsobující poškození buněk. Právě resveratrol může zastavit enzym způsobující přeměnu glukózy na sorbitol, cukrový alkohol.

Kromě ochrany před oxidačním stresem, pomáhá resveratrol také zmírňovat zánět, což je důležité zejména u lidí k chronickým onemocněním. 

Resveratrol dále aktivuje AMPK, protein, který pomáhá tělu metabolizovat glukózu a udržovat nízkou hladinu cukru v krvi.

Vědci se domnívají, že tato sloučenina by mohla být v budoucnu použita k léčbě diabetu, nicméně zatím nemám k dispozici dostatek studií. 

Může zmírnit bolest kloubů

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které vede k bolesti kloubů a ztrátě pohyblivosti.

Některé rostlinné doplňky stravy mohou být využívány jako způsob léčby a prevence bolesti kloubů. Jedním z nich je i resveratrol. Pokud je užíván dodatečně jako doplněk stravy, může chránit chrupavku před poškozením.

Právě rozpad chrupavky, způsobující bolest kloubů, je jedním z hlavních příznaků artritidy.

V roce 2007 byla provedena studie účinku resveratrol na zánětlivou artritidu. Do kolenních kloubů králíků s artritidou byl aplikován resveratrol a bylo zjištěno, že tito králíci utrpěli menší poškození chrupavky.

Závěr
 
I přesto, že revastratol má řadu příznivých účinků na lidské zdraví a během studií nebyla odhalena žádná rizika, nemáme stále k dispozici dostatek podkladů, aby bylo možné jednoznačně říci, jaká dávka resveratrolu je pro člověka zdraví prospěšná.

 

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.  

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z