Plody jalovce sibiřského
Zařazení:
Další názvy:
Juniperus Sibirica Fruit
Jalovec sibiřský je jehličnatý keř z čeledi Cupressaceae, který je široce rozšířen na severní polokouli. Jedná se o rozložitý keř s červenohnědou kůrou, který dorůstá do výšky až 18 metrů. Plodem jsou bobulovité šišky, které jsou před dozráním zelené a dozráváním přechází do purpurově černé. Bobule dozrávají po 18 měsících a mají modrý voskový povlak. Většinou jsou dužnaté a obsahují jedno semeno. Často se používají jako dochucovadlo do kysaného zelí, nádivek a zeleninových paštik.
Plody jalovce se také běžně používají v bylinné medicíně a jako domácí léčebný prostředek. Jsou obzvláště účinné při léčbě poruch trávení a potíží s ledvinami a močovým měchýřem. Plně zralé plody jsou velmi aromatické a mají silné antiseptické vlastnosti. Používají se při léčbě zánětů močového měchýře, zažívacích potíží, chronické artritidy, dny a revmatu. Plody mohou být konzumovány syrové nebo z nich lze udělat čaj, nedoporučují se ale konzumovat ve velkém množství, jelikož mohou způsobit podráždění močových cest.
Zevně se plody používají jako zředěný esenciální olej, který má na pokožku mírně hřejivý účinek a předpokládá se, že podporuje odstraňování odpadních látek z podkožních tkání.