Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Pískavice řecké seno

Další názvy:
Fenugreek

Pískavice řecké seno neboli fenugreek je bylina, která dorůstá výšky 90 cm. Má malé bílé květy a lusky, která obsahují hnědá zrna. Rostlina pocházející ze západní Asie a Středozemního moře.  Fenugreek se používá v alternativní i čínské medicíně po tisíce let. Využívá se ve formě čaje, koření, doplňky jsou ve formě kapsle nebo pilulky. V kosmetickém průmyslu se přidává do mýdla a šamponů.

Pískavice řecké seno obsahuje proteiny, vitamíny skupiny B, vlákninu, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen a zinek,

Používá se k léčbě symptomů menopauzy a zmírňuje příznaky PMS. Má afrodiziakální účinky - zvyšuje sexuální touhu a testosteron u mužů. Zvyšuje produkci mateřského mléka. Její protizánětlivé účinky se aplikují při léčbě pokožky. U lidí s diabetem typu 1 i 2 pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Snižuje hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Podporuje zdraví ledvin. Pomáhá snižovat chuť k jídlu. Může pomoci snížit rozvoj neurodegenerativních onemocnění jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba. 

Při užívání se u některých lidí mohou objevit vedlejší účinky ve formě zažívacích problémů, průjmu, bolestí hlavy nebo závratě.

Fenugreek by neměli užívat lidé s poruchou trávení a střevním onemocněním, lidé s alergií. Lidé, kteří užívají léky na léčbu cukrovky a těhotné ženy, u kterých hrozí riziko potratu.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.