Pampeliška lékařská
Zařazení:
Další názvy:
Taraxacum officinale, smetánka lékařská
Latinský název Taraxacum officinale Vám možná nic neřekne, ale pampelišku neboli smetánku lékařskou znají i děti. Aby také ne, když jsou jí posety jak louky, tak i zahrady. Na zahradách často pampelišku považujeme za plevel, ale je mnohem více. Možná znáte pampeliškový med, nicméně v českém tradičním léčitelství je pampeliška yysoce ceněnou bylinou s mnoha léčivými vlastnostmi. Zpracovává se celá rostlina jak květy, stonky, listy, tak i kořeny. Její detoxikační účinky ocení nejen játra, ale celý organismus. Kromě vitamínu C a B , obsahuje také karoten a jeho množství je dokonce srovnatelné třeba s mrkví.
Pampeliška jednak pomáhá játrům s detoxikací, také uvolňuje dýchací cesty, podporuje vykašlávání, látkovou výměnu a vylučování žluče i moči. O pampelišce se hovoří také v souvislosti se snižováním hladiny cholesterolu.
Druhů pampelišky je mnoho, ale Pampeliška lékařská je z nich nejznámější. Jak už sám název napovídá, má Pampeliška mnoho léčivých účinků. Z květů pampelišky se dělá med, který je vhodný při léčbě angíny a bolesti v krku, nicméně konzumují se i stvoly, lístky a kořeny. Pampeliška obsahuje minerální látky a to především křemík, draslík, vápník a železo.
Pampeliška jednak pomáhá játrům s detoxikací, také uvolňuje dýchací cesty, podporuje vykašlávání, látkovou výměnu a vylučování žluče i moči. O pampelišce se hovoří také v souvislosti se snižováním hladiny cholesterolu.
Druhů pampelišky je mnoho, ale Pampeliška lékařská je z nich nejznámější. Jak už sám název napovídá, má Pampeliška mnoho léčivých účinků. Z květů pampelišky se dělá med, který je vhodný při léčbě angíny a bolesti v krku, nicméně konzumují se i stvoly, lístky a kořeny. Pampeliška obsahuje minerální látky a to především křemík, draslík, vápník a železo.
Blog
Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca peruánská, někdy označovaná jako peruánský ženšen nebo přírodní viagra, roste v extrémních podmínkách ve výškách nad 4 tisíce metrů, kde přežije jen máloco. Její kořen byl po staletí základní složkou stravy indiánů v peruánských Andách. Inkové a jejich válečníci využívali macu k posílení energie, vitality a síly, a také jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim rovněž pomáhala přežívat ve vysokých nadmořských výškách s nízkou hladinou kyslíku.
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10 je esenciální složka pro správný energetický metabolismus buněk a celkové zdraví organismu. Tento koenzym je přítomen v každé buňce těla, především v mitochondriích, které slouží jako energetické zdroje buněk. Koenzym Q10 hraje dvojí roli – napomáhá tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), hlavního energetického zdroje buněk, a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.