Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Jelikož si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.

Pro naše tělo jsou nejdůležitější tyto omega-3 mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).



K čemu jsou omega-3 mastné kyseliny dobré?
Omega-3 mastné kyseliny a srdeční choroby
U lidí, kteří pravidelně užívají rybí tuk, byl prokázán nižší výskyt srdečních chorob 3) 4)
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které „bojují“ proti srdečním chorobám těmito způsoby:
a) Snižují krevní tlak
b) Zvyšují hladinu HDL (HDL transportuje nadbytečný cholesterol z periferních tkání do jater)
c) Brání vzniku krevních sraženin (zamezují shlukování krevních destiček)
d) Snižují hladinu triacylglycerolů

Omega-3 mastné kyseliny a zrak
Jednou z hlavních složek sítnice je DHA, nachází se ve fotoreceptorech (buňkách, které jsou důležité pro vnímání světla). Nedostatek DHA může způsobit zhoršení zraku 2) proto je důležité jich přijímat dostatek.

Omega-3 mastné kyseliny a deprese
Na základě studií 1) byl prokázán nižší výskyt depresí u lidí pravidelně konzumujících omega-3 mastné kyseliny. V boji proti depresím má nejvýznamnější roli EPA.

Omega-3 mastné kyseliny a rakovina
Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin snižuje riziko rakoviny tlustého střeva 5) až o 55 %, dále také snižuje riziko rakoviny prostaty a prsu.

Omega-3 mastné kyseliny a spánek
Jak již bylo zmíněno, omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na naše mentální zdraví, které je důležité pro kvalitní spánek. Nízká hodnota DHA indikuje i nízkou hodnotu melatoninu 6), který napomáhá usínání.



Omega-3 mastné kyseliny a těhotenství
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité i během těhotenství 7 )8) mohou napomáhat k:
a) Vyšší inteligenci
b) Snížení výskytu ADHD a autismu
c) Méně častým problémům s chováním

Omega-3 mastné kyseliny a kosti a klouby
Omega-3 mastné kyseliny zvyšují absorpci vápníku z potravy v tenkém střevě 9) 10), čímž posilují kosti a mohou tak snížit výskyt osteoporózy. Dále napomáhají při léčbě artritidy.

Omega-3 mastné kyseliny a nabírání svalů
Studie potvrdily 11), že suplementace omega-3 mastných kyselin (s jídlem, které je bohaté na sacharidy a proteiny) podporuje novotvorbu svalových bílkovin a aktivaci enzymů pro růst svalů.
Poměr ve stravě mezi omega-6 a omega-3, a proč je důležitý? Omega-6 mastné kyseliny jsou rovněž esenciální mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje pro jeho správné fungování. Jsou důležité pro mozkovou činnost, stimulují růst a obnovu vlasů a jsou potřebné pro růst a vývoj dítěte. Nejlepšími zdroji omega-6 mastných kyselin jsou rostlinné oleje (např. slunečnicový, sójový či sezamový), kterých naše strava často obsahuje až příliš velké množství, což má negativní efekt na naše zdraví. Nadměrná konzumace omega-6 mastných kyselin ohrožuje kardiovaskulární systém a může způsobit zvýšenou inzulínovou rezistenci.

Naopak omega-3 mastných kyselin přijímáme méně, než bychom měli. Důvodem je nízká konzumace ryb, které jsou na omega-3 mastné kyseliny bohaté. Důležitý je tedy správný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Doporučený poměr mezi těmito mastnými kyselinami je 4:1 a méně (omega-6: omega-3).

Jak udržet balanc mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami?
a) Vyhýbat se rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin a zpracovaným potravinám
b) Jíst potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny
c) Suplementovat omega-3 mastné kyseliny (pokud je potřeba)

Kde se vyskytují omega-3 mastné kyseliny?
1) ALA: mořské řasy, lněný olej, vlašské ořechy
2) EPA a DHA: tučné mořské ryby (losos, treska, sardinka, tuňák), rybí oleje

Jelikož žijeme ve střední Evropě, naše strava neobsahuje často dostatek potravin, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Můžeme je ale nahradit suplementací.
Kolik bychom teda měli omega-3 mastných kyselin za den přijímat?
Většina zdravotnických organizací doporučuje 12) přijímat minimálně 500 mg/den EPA a DHA. Tato denní dávka je potřebná pro zdraví a správné fungování dospělého jedince.
Jaké jsou možnosti suplementace omega-3 mastných kyselin?
• Přirozený rybí tuk: Pro tělo dobře absorbovatelný, obsahuje navíc vitamíny A, D. Prodává se buď v tekuté formě nebo v kapsulích.
• Zpracovaný rybí tuk: více náchylný k oxidaci, často je v ethylesterové formě,
Olej z krilu (malých mořských korýšů): dobře absorbovatelný, obsahuje nejméně toxických látek
• Olej z řas: Rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin (vhodný pro vegetariány a vegany), je ekologický
Suplementace omega-3 mastných kyselin aneb na co bychom si měli dát pozor?
• Forma omega-3 mastných kyselin: Existují dvě formy omega-3 mastných kyselin a to TG (triglyceridová) a EE (ethylesterová) forma, které se od sebe liší vstřebatelností v organismu13). TG forma je pro naše tělo přirozená (tělo transportuje DHA a EPA do buněk právě ve formě triacylglycerolů) a tím pádem i lépe vstřebatelná, podle studují až o 70 %.
• Toxické látky a těžké kovy: Je důležité si dát pozor na původ ryb, ze kterých je rybí tuk získáván. Velké ryby a ryby žijící u břehu často v sobě akumulují velké množství toxických látek, které jsou pro naše tělo škodlivé.
• Obsah DHA a EPA: Obsah DHA a EPA by měl splňovat minimální denní dávku, která je 500mg/den.
• Čerstvost: Omega-3 mastné kyseliny jsou náchylné k oxidaci, proto je důležité zkontrolovat trvanlivost produktu.

Něco navíc
Co jsou omega-3 mastné kyseliny z chemického hlediska?
Za mastné kyseliny jsou z chemického hlediska považovány karboxylové kyseliny s délkou 4-26 uhlíků. Nenasycené znamená, že v uhlovodíkovém řetězci je obsažena dvojná vazba. A označení omega vyjadřuje, na jakém uhlíku od konce řetězce se tato dvojná vazba nachází (omega-3 tedy znamená, že se dvojná vazba nachází mezi třetím a čtvrtých uhlíkem od konce řetězce).
Naše tělo není schopné si tyto kyseliny samo vyrobit (jsou pro naše tělo esenciální = musíme je přijímat z potravy). Důvodem proč tomu tak je, je neschopnost našeho těla vytvořit dvojnou vazbu za C-9 (tedy devátým uhlíkem uhlovodíkového řetězce).
Shrnutí:
Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální látky, které jsou potřebné pro správné fungování organismu.
• Nejvíce se omega-3 mastné kyseliny nacházejí v rybách (losos, treska, sardinky) nebo mořských řasách. Jelikož je naše strava často chudá na tyhle potraviny, je důležitá suplemetace omega-3 mastných kyselin.
• U suplementů je potřeba si dát pozor na jejich kvalitu a formu.

Zdroje:
1. Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, et al.
Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms.
Oxid Med Cell Longev [Internet]. 2014/03/18. 2014;2014:313570. Available from:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24757497
2. Shindou H, Koso H, Sasaki J, Nakanishi H, Sagara H, Nakagawa KM, et al.
Docosahexaenoic acid preserves visual function by maintaining correct disc
morphology in retinal photoreceptor cells. J Biol Chem [Internet]. 2017/06/03. 2017
Jul 21;292(29):12054–64. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28578316
3. Peter S, Chopra S, Jacob JJ. A fish a day, keeps the cardiologist away! - A review of the
effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system. Indian J Endocrinol Metab
[Internet]. 2013 May;17(3):422–9. Available from:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23869297
4. Cazzola R, Russo-Volpe S, Miles EA, Rees D, Banerjee T, Roynette CE, et al. Age- and
dose-dependent effects of an eicosapentaenoic acid-rich oil on cardiovascular risk
factors in healthy male subjects. Atherosclerosis. 2007 Jul;193(1):159–67.
5. Theodoratou E, McNeill G, Cetnarskyj R, Farrington SM, Tenesa A, Barnetson R, et al.
Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study. Am J Epidemiol. 2007
Jul;166(2):181–95.
6. Peuhkuri K, Sihvola N, Korpela R. Dietary factors and fluctuating levels of melatonin.
Food Nutr Res [Internet]. 2012/07/20. 2012;56:10.3402/fnr.v56i0.17252. Available
from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22826693
7. Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. Maternal supplementation
with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments
children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003 Jan;111(1):e39-44.
8. Judge MP, Harel O, Lammi-Keefe CJ. Maternal consumption of a docosahexaenoic
acid-containing functional food during pregnancy: benefit for infant performance on
problem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 mo. Am J Clin Nutr.
2007 Jun;85(6):1572–7.
9. BRUSCH CA, JOHNSON ET. A new dietary regimen for arthritis: value of cod liver oil on
a fasting stomach. J Natl Med Assoc. 1959 Jul;51(4):266–70 passim.
10. Kruger MC, Horrobin DF. Calcium metabolism, osteoporosis and essential fatty acids:
a review. Prog Lipid Res. 1997 Sep;36(2–3):131–51.
11. Rossato LT, Schoenfeld BJ, de Oliveira EP. Is there sufficient evidence to supplement
omega-3 fatty acids to increase muscle mass and strength in young and older adults?
Clin Nutr [Internet]. 2020;39(1):23–32. Available from:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561419300020
12. Opinion S. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic
acid ( EPA ), docosahexaenoic acid ( DHA ) and docosapentaenoic acid. 2012;10(7):1–
48.
13. Neubronner J, Schuchardt JP, Kressel G, Merkel M, von Schacky C, Hahn A. Enhanced
increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation
from triacylglycerides versus ethyl esters. Eur J Clin Nutr. 2011 Feb;65(2):247–54.
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.  

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z