Omega 3
Omega-3 jsou typ polynenasyceného tuku, který je prospěšný pro zdraví. Tři hlavní typy jsou: ALA (kyselina alfa-linolenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová). ALA je esenciální mastná kyselina, kterou naše tělo potřebuje, ale nedokáže si ji samo vytvořit, tudíž ji musíme získat z potravin jakou jsou vlašské ořechy, lněné semínko a řepková olej. Naše tělo umí produkovat DHA a EPA z ALA, nicméně to není tak účinné, jako když je získáváme přímo z jídla. Tyto dvě omega-3 se nacházejí v tučných rybách, jako je losos, sardinky a makrela. Výzkum ukazuje, že jak DHA tak EPA jsou důležité v mnoha oblastech, včetně zdraví srdce a mozku.
Vlastnosti omega 3: pomáhají předcházet depresím a úzkostem, zlepšují zdraví očí, podporují růst a vývoj mozku u kojenců, zlepšují rizikové faktory srdečních chorob, snižují příznaky ADHD u dětí, zlepšují pozornost a snižují hyperaktivitu, impulsivitu a agresi, snižují rezistenci na inzulín, snižují chronické záněty, které mohou přispívat k srdečním onemocněním. Snižují riziko některých typů rakoviny (tlustého střeva, prostaty či prsu). Pomáhají zabránit úbytku duševních poruch souvisejících s věkem. Snižují riziko astmatu jak u dětí tak u mladistvých. Snižují tuk v játrech. Zlepšuje sílu kostí a kloubů, což potenciálně snižuje riziko vzniku řídnutí kostí (osteoporózy) a zánětu kloubů (artritidy). Snižují menstruační bolesti a mohou být účinnější než ibuprofen. Pomáhají zlepšit spánek, zejména délku a kvalitu.
Blog



