Maqui
Maqui (Aristotelia chilensis) je tropické bobulovité ovoce, které roste divoce na stromě Maqui v jižní Americe a největší množství tohoto ovoce pochází z Chile a Argentiny. Navzdory drsnému klimatu se tam tomuto ovoci daří po celá staletí. V Chile se sběrem živí původní Indiáni z kmene Mapuche, kteří Maqui uctívají a je jedním ze základů jejich tradiční medicíny. Původní obyvatelé Mapuche z této oblasti jedli velmi málo tuhého jídla a několikrát denně pili fermentovaný nápoj vyrobený z Maqui Berries.
Plody mají temně fialovou barvu a chutí by se daly přirovnat k třešním nebo borůvkám. Druhy ovoce a zeleniny, které mají tmavě červenou, modrou, purpurovou a černou barvu mají téměř vždy vysoký obsah antokyanů. Antokyany jsou rostlinné pigmenty, které jsou obsaženy například také v borůvkách nebo plodech Acai. Hladina antokyanů v bobulích maqui je však mnohem vyšší než v jiných bobulích. 70% antokyanů maqui jsou delfinidiny, známé jako nejsilnější antioxidant ze všech antokyanů.
Jak může maqui podpořit naše zdraví?
- Posiluje imunitní systém.
- Snižuje hladinu cukru v krvi.
- Snižuje hladinu cholesterolu.
- Podporuje zdraví srdce.
- Detoxikuje trávicí systém.
- Zvyšuje sílu a vytrvalost.
- Má antivirové vlastnosti.
- Podporuje zdraví pokožky.