Maltodextrin
Maltodextrin je polysacharid. Jde o bílý prášek, který se vyrábí z pšenice, kukuřice a bramborového škrobu. Vyrábí se enzymatickým zpracováním škrobu, nejprve se uvaří škroby, poté se přidají enzymy nebo kyseliny - nejčastěji alfa-amyláza, aby došlo k rozkladu. Maltodextrin je rozpustný ve vodě a má neutrální chuť.
Plní funkci zahušťovadla, plniva nebo konzervačních látek v mnoha zpracovaných potravinách.
Obvykle se však vyskytuje v potravinách pouze v malém množství a nemá pro nás tudíž významný vliv. Nicméně z důvodu vysokého glykemického indexu, může ve větším množství způsobit zvýšenou hladinu cukru v krvi, díky čemuž může pomoci léčit chronickou hypoglykémii (nízký obsah cukru v těle). Pomáhá dodat tělu energii.
Vzhledem k tomu, že maltodextrin je rychle stravitelný uhlohydrát, je často součástí sportovních nápojů a občerstvení pro sportovce.
Pro kulturisty a další sportovce představuje maltodextrin zdroj rychlých kalorií během nebo po tréninku.
Blog
![Hubnutí coby komplexní přístup ke zdravému snižování hmotnosti](./cache/foto_clanek/115/uvodni-fotky-brainpedia-16083_360_220.jpg)
![Premenstruační syndrom (PMS): Příčiny, příznaky a možnosti jejich zmírnění](./cache/foto_clanek/113/uvodni-fotky-brainpedia4192_360_220.jpg)
![Vitamíny a minerály potřebné v těhotenství](./cache/foto_clanek/112/uvodni-fotky-brainpedia4707_360_220.jpg)
![Mořské řasy: Neocenitelný zdroj omega-3 mastných kyselin pro vegany](./cache/foto_clanek/109/uvodni-fotky-brainpedia9713_360_220.jpg)