Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Makadamové ořechy

Další názvy:
Macadamia nuts
Makadamové ořechy se pěstují a sklízejí v tropickém podnebí Indonésie, Austrálie, Keni, Novéhoho Zélandu, Brazílie a jižní Afriky. Existuje asi 7 různých druhů těchto ořechů, ale pouze dva druhy z nich jsou jedlé. Těmi jsou Macadamia integrifolia nebo Macadamia tetraphylla. Ořechy mají velmi tvrdou skořápku, která je obalena zelenou slupkou. Uvnitř má ořech krémově bílé jádro, které je až ze 75% tvořené tuky a z 8% cukry. Vzhledově se podobá trochu větším lískovým ořechům.Makadamové ořechy obsahují aminokyselinu L-arginin, což je živina, která má nesporné výhody u osob s ischemickou chorobou srdeční. Ořechy se nesklízí přímo ze stromu, ale čeká se až samy spadnou. Teprve potom jsou totiž vhodné ke konzumaci. Největší produkce Makadamových ořechů pochází z Havaje. Makadamové ořechy patří mezi nejdražší na světě, protože proces sklizně je pomalý a navíc trvá až deset let, než začne strom plodit.

Makadamové ořechy mají regenerační vlastnosti a proto se také objevují v produktech pro péči o pokožku. Díky množství vitamínů a přírodních olejů dokáží rozzářit pokožku a udrží ji zdravou. Antioxidanty, které ořechy obsahují pomáhá jí předcházet rychlému stárnutí pokožky.

Podobně jako u jiných ořechů jsou Makadamové ořechy přirozeně bez cholesterolu, mají nízký obsah nasycených tuků a je to potravina s nízkým glykemickým indexem. Alergie na makadamové ořechy jsou spíše vzácné. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, zdraví prospěšných tuků, vitamínů a minerálů. Proto by měly být součástí racionálního jídelníčku.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.