Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Maca peruánská

Další názvy:
Lepidium meyenii
Maca peruánská je léčivá bylina, která pochází z pohoří And. Zde se Maca přizpůsobila podmínkám jako žádná jiná rostlina. Za posledních pár let se stala oblíbeným doplňkem. Z rostliny se k léčebným účinkům používá kořen. Doplněk se vyskytuje ve formě prášku, kapslích a extraktu. Maca bývá označována jako peruánský ženšen.

Maca peruánská obsahuje vitamíny skupiny A, B1, B2, B6, C a E, dále stopové prvky a minerály jako je fosfor, měď, draslík, vápník, mangan a železo, rostlinné sloučeniny (flavonoidy), glusinoláty a polyfenoly. Kromě toho obsahuje i esenciální aminokyseliny, které si naše tělo neumí vytvořit samo. 

 Mezi největší benefity patří její afrodiziakální vlastnosti. Zvyšuje libido jak u mužů, tak žen, podporuje plodnost, zvyšuje kvalitu spermií. U mužů může pomoci zmenši velikost prostaty. Přispívá k optimalizaci menstruačního cyklu, snižuje příznaky menopauzy. Celkově podporuje  hormonální systém. Využívala se po staletí ke zlepšení fyzického výkonu, zvýšení energie, síly a ke zvýšení psychické odolnosti, kdy pomáhá zlepšit náladu, snižuje úzkost a depresi. Díky tomu patří mezi významné adaptogenní rostliny. Zlepšuje funkci mozku a paměť. Chrání pokožku před UV zářením.

Při užívání macy může dojít k vedlejším účinkům jako nervozita a nespavost.

Lidé s onemocněním štítné žlázy, těhotné a kojící ženy by macu neměli užívat. Vyvarovat by se ji měly i ženy s rakovinou prsů, vaječníky, s děložními myomy nebo endometriózou, protože může způsobit negativní hormonální změny.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.