Lyofilizace
Lyofilizace nebo také mrazem sušené ovoce, je poměrně nový technologický postup, při kterém se ovoce zmrazí ještě před snížením okolního tlaku. Ovoce prochází tzv. sublimací, při které se mražená voda odpařuje přímo do vodní páry, čímž se z ovoce odstraní 99% vody. Ovoce je umístěno uvnitř vakuové komory, kde je teplota pod bodem mrazu. Teplota se pomalu zvyšuje a pevné molekuly vody vstupují do plynného stavu, aniž by se z nich kdy stala kapalina. Přitom je zachována struktura ovoce i jeho nutriční hodnota.
Dnes tento postup zažívá naprostý boom, protože je to příležitost, jak si i v zimních měsících vychutnat například jahody, maliny, nebo ostružiny a přitom ovoci nechybí jeho specifická chuť. Jedním z běžných mylných názorů je, že lyofilizované má více cukru než čerstvé ovoce. Je to mýtus. Skutečný rozdíl je v koncentraci cukrů, nikoli v jeho množství.