Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Lískové ořechy

Další názvy:
Líska obecná, Hazelnut

Lískové ořechy se sklízejí z oblasti Černého moře v Turecku již nejméně 2300 let. Turecko je stále hlavním světovým vývozcem lískových ořechů. Dnes se také pěstují na severozápadě Pacifiku USA a v mnoha dalších částech světa a poptávka po nich podstatně vzrostla. V dávných dobách se lískový ořech používal jako lék a tonikum. Byla zmíněna v čínských rukopisech, které se datují až do roku 2838 před naším letopočtem. Líska kvete a opyluje uprostřed zimy. Po opylení zůstává květ v klidu až do června, kdy se začíná tvořit ořech. Během letních měsíců ořechy dozrávají, přecházejí ze zelené do odstínů oříškové. Lískové ořechy se obvykle sklízejí koncem září nebo října poté, co spadnou na zem.

Obsahují omega 3 a 9 mastné kyseliny, což jsou zdraví prospěšné tuky, které ocení především náš kardiovaskulární systém. Ve chvíli, kdy si je dáte do snídaňové kaše nebo se stane pravidelnou součástí svačin, stanou se skutečným zdrojem energie pro tělo i mozek. Mimo to je konzumace lískových ořechů spojována se zdravím nervového systému. Lískové ořechy jsou bohaté na antioxidanty (vitamín E), což jsou sloučeniny, které chrání před oxidací buněk. Snižují rozsah poškození buněk volnými radikály.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.