Laktát sodný
Zařazení:
Další názvy:
Sodium Lactate, Sodium lactis, Mléčnan sodný
Laktát sodný je sůl kyseliny mléčné, která se získává fermentací cukru z kukuřice nebo řepy. Má mírně slanou chuť a může mít kapalnou formu nebo formu prášku. Přirozeně se vyskytuje v pokožce a svalové tkáni.
Jedná se o látku, která působí jako regulátor kyselosti a v kombinaci s dalšími konzervanty se uplatňuje jako konzervační látka. Pro své vynikající hydratační schopnosti je oblíbenou ingrediencí v kosmetice, zajišťuje hydrataci a pružnost pokožky. Eliminuje výskyt jemných linek a vrásek a účinně bojuje proti akné. Má antioxidační, antibakteriální a antimikrobiální účinky. Neobsahuje mléčný protein a je tudíž vhodná i pro osoby s alergií na mléčné proteiny.
Využití laktátu sodného je široké, používá se v krémech, čistících přípravcích na pleť, šamponech, kondicionérech, mýdlech, ve farmaceutických přípravcích i potravinářství.