L-isoleucin
Zařazení:
Další názvy:
Isoleucin
L-isoleucin je esenciální aminokyselina s rozvětveným řetězcem, kterou tělo nedokáže produkovat samo, proto je ji důležité přijímat v potravě. Slouží jako palivo pro svalové buňky. L-isoleucin je nepostradatelný pro organismus kvůli syntéze probíhající ve svalech a mozku.
Potraviny které obsahují isoleucin: mléčné výrobky, tvaroh, ryby, kuře, ořechy a pšenice.
Zvyšuje svalový metabolismus, podporuje spotřebu a příjem glukózy. Jednou z hlavních výhod užívání isoleucinu je jeho účinnost při tvorbě energie. Slouží k regeneraci svalové hmoty. V játrech se mění na krevní cukr. Při zranění je prospěšný při léčbě. Podporuje srážení krve v místě poranění a urychluje zotavení. Je nezbytný k tvorbě hemoglobinu. Reguluje hladinu cukru v krvi. U děti je nutný pro jejich růst. Pomáhá snižovat krevní tlak.
Nedostatek isoleucinu se vyskytuje pouze kvůli špatné dietě. Příznaky nedostatku: bolení hlavy, únava, deprese, podrážděná nálada, zmatenost, dermatitida (zánět kůže) či průjem.
Potraviny které obsahují isoleucin: mléčné výrobky, tvaroh, ryby, kuře, ořechy a pšenice.
Zvyšuje svalový metabolismus, podporuje spotřebu a příjem glukózy. Jednou z hlavních výhod užívání isoleucinu je jeho účinnost při tvorbě energie. Slouží k regeneraci svalové hmoty. V játrech se mění na krevní cukr. Při zranění je prospěšný při léčbě. Podporuje srážení krve v místě poranění a urychluje zotavení. Je nezbytný k tvorbě hemoglobinu. Reguluje hladinu cukru v krvi. U děti je nutný pro jejich růst. Pomáhá snižovat krevní tlak.
Nedostatek isoleucinu se vyskytuje pouze kvůli špatné dietě. Příznaky nedostatku: bolení hlavy, únava, deprese, podrážděná nálada, zmatenost, dermatitida (zánět kůže) či průjem.
Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.

Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.

B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!