Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kyselina máselná

Další názvy:
butyric acid, butyrát

Kyselina máselná je mastná kyselina, která vzniká, když dobré bakterie ve střevě rozkládají vlákninu. Nachází se také v živočišných tucích a rostlinných olejích. Nicméně množství kyseliny máselné v potravinách, jako je máslo a ghí, je malé ve srovnání s množstvím, které se tvoří ve střevě. 

Kyselina máselná je to, co je známé jako mastná kyselina s krátkým řetězcem (SCFA). Je to jeden ze tří nejběžnějších SCFA ve vašem střevě spolu s kyselinou octovou a kyselinou propionovou. Tyto tři mastné kyseliny tvoří mezi 90 a 95 % zdroj SCFA ve střevech. Primárními zdravotními přínosy kyseliny máselné a dalších SCFA je jejich schopnost dodávat buňkám tlustého střeva energii. Kyselina máselná poskytuje buňkám tlustého střeva asi 70 % celkové energetické potřeby.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z