Kyselina hyaluronová
Zařazení:
Další názvy:
Hyaluronic acid
Kyselina hyaluronová je čirá látka, kterou si tělo přirozeně vytváří. V lidském těle se kyselina hyaluronová nachází ve velké koncentraci v kůži, uvnitř kloubů, v očích a dalších tkáních, kde pomáhá udržovat kolagen, zlepšuje hydrataci a zajišťuje pružnost pokožky.
Kyselina hyaluronová je přirozeně produkována v lidském těle. Největší množství se nachází v kloubech, kůži, pojivových tkáních a očích. Využívá se také jako doplněk ale iv kosmetických přípravcích jako jsou séra, oční kapky a injekce . Jde o klíčovou molekulu, která se podílí na hydrataci pokožky , protože má jedinečnou schopnost vázat a zadržovat molekuly vody.Snižuje vzhled jemných vrásek. Vyskytuje se přirozeně v pokožce a hraje důležitou roli při hojení ran. Její antibakteriální vlastnosti, pomáhají snížit riziko infekce při aplikaci na otevřené rany. Kromě toho je kyselina hyaluronová účinná při snižování bolesti kloubů u lidí s osteoartrózou. V kombinaci s chondroitinem sulfátu pomáhá snižovat symptomy refluxu kyseliny a uklidňuje poškozený jícen a urychluje proces obnovy.
Kyselina hyaluronová je přirozeně produkována v lidském těle. Největší množství se nachází v kloubech, kůži, pojivových tkáních a očích. Využívá se také jako doplněk ale iv kosmetických přípravcích jako jsou séra, oční kapky a injekce . Jde o klíčovou molekulu, která se podílí na hydrataci pokožky , protože má jedinečnou schopnost vázat a zadržovat molekuly vody.Snižuje vzhled jemných vrásek. Vyskytuje se přirozeně v pokožce a hraje důležitou roli při hojení ran. Její antibakteriální vlastnosti, pomáhají snížit riziko infekce při aplikaci na otevřené rany. Kromě toho je kyselina hyaluronová účinná při snižování bolesti kloubů u lidí s osteoartrózou. V kombinaci s chondroitinem sulfátu pomáhá snižovat symptomy refluxu kyseliny a uklidňuje poškozený jícen a urychluje proces obnovy.
Největší výhodou kyseliny hyaluronové je to, že má vysokou schopnost zadržovat vodu , ať už v pokožce, v očích nebo v měkkých tkáních. HA je viděta za glykosaminoglykan, což dává schopnost pojmout velký objem vody spolu s její vysokou viskozitou. V celém těle je distribuována v mnoha různých tkáních, zejména v kůži, kde udržuje hydrataci a strukturu. V pokožce tvoří asi polovina veškerého HA v celém těle.
Mezi další části těla, kde se HA koncentruje, patří šlachy a klouby, oční membrány, pupeční šňůra, synoviální tekutina, kostní tkáně, srdeční chlopně, plíce, aorta a prostata. HA je v podstatě velmi dlouhý článek molekul sacharidů vázaných k sobě, které zadržují vodu, a proto umožňují pohyb tekutin.
Blog
Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca peruánská, někdy označovaná jako peruánský ženšen nebo přírodní viagra, roste v extrémních podmínkách ve výškách nad 4 tisíce metrů, kde přežije jen máloco. Její kořen byl po staletí základní složkou stravy indiánů v peruánských Andách. Inkové a jejich válečníci využívali macu k posílení energie, vitality a síly, a také jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim rovněž pomáhala přežívat ve vysokých nadmořských výškách s nízkou hladinou kyslíku.
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10 je esenciální složka pro správný energetický metabolismus buněk a celkové zdraví organismu. Tento koenzym je přítomen v každé buňce těla, především v mitochondriích, které slouží jako energetické zdroje buněk. Koenzym Q10 hraje dvojí roli – napomáhá tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), hlavního energetického zdroje buněk, a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.