Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kyselina fytová

Kyselina fytová je unikátní přírodní látka nacházející se v semenech rostlin. Značnou pozornost si získal díky svým účinkům na vstřebávání minerálů. Kyselina fytová zabraňuje vstřebávání železa, zinku a vápníku a může podporovat nedostatek minerálních látek. Slouží jako hlavní forma úložiště fosforu v semenech. Poté, když semena vyklíčí, fytát se rozloží a uvolní se fosfor. Fosfor využije mladá rostlina. Kyselina fytová je také známá jako inositol hexafosfát nebo IP6. Všechna jedlá semena, obiloviny, luštěniny a ořechy obsahují kyselinu fytovou v různém množství. Malé množství se nachází také v kořenech a hlízách. Kyselina fytová zhoršuje (brání) vstřebávání zinku, železa, vápníku a dalších minerálů tělem.

Jak snížit množství kyseliny fytové?

  • Namáčení - obiloviny, ořechy a luštěniny se často namáčejí přes noc ve vodě, aby se snížil obsah fytátů.
  • Klíčení - klíčení semen, zrn a luštěnin – také známé jako klíčení – způsobuje rozklad fytátů.
  • Kvašení - organické kyseliny vznikající při fermentaci podporují rozklad fytátů. Preferovanou metodou je mléčná fermentace, například při výrobě kvásku.

 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.