Kyselina chlorovodíková
Zařazení:
Další názvy:
HCL
Tato kyselina je považována za jednu z nejdůležitějších v těle. Nachází se v žaludku a je potřebná pro hned několik procesů spojených s trávením. S přibývajícím věkem bohužel hladina kyseliny chlorovodíkové klesá. To může způsobit nepříjemné gastrointestinální potíže jako například pálení žáhy, nadýmání, špatné vstřebávání živin a symptomy refluxu. Potíže spojené s nedostatkem HCL můžou vést až ke kožním problémům včetně akné, nebo růžovky.
Z jakých důvodů se můžeme potýkat s nízkou produkcí HCL?
- chronický stres
- užívání antibiotik
- alkohol a kouření
- potravinové intolerance/alergie
- poruchy příjmu potravin
- nedostatek pohybu
- špatné stravování
HCL má nízkou hladinu pH, což znamená, že udržuje žaludek v kyselém prostředí. Žaludeční kyseliny nám pomáhají rozkládat potraviny, které jíme. Kyselé žaludeční šťávy jsou také potřebné k signalizaci uvolňování žluči z jater a enzymů ze slinivky břišní. Tento proces podporuje trávení a vstřebávání sacharidů, tuků a základních živin jako jsou vitamíny A a E.