Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kurkuma

Další názvy:
Indický šafrán, Curcuma longa, Zlaté koření
Kurkuma je indické koření, pro které je typická její žlutá barva. Patří do čeledi zázvorníkovité a je asi metr vysoká. Z rostliny se využívá kořen, který je tradičně používán v indické kuchyni a je součástí oblíbeného kari.

Kurkuma je významný antioxidant a tím je skvělým pomocníkem v boji s volnými radikály. Důležitou látkou je kurkumin. Obsahuje flavonoidy a má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Má protizánětlivé, antiseptické a antibakteriální účinky. Pomáhá snižovat cholesterol, čímž působí proti zanášení stěn cév (ateroskleróze). Podporuje mozkovou činnost. Mimo jiné zlepšuje trávení a podporuje činnost jater a žlučníku, působí proti tvorbě žlučových kamenů. 

Kurkumin může pomoci zvrátit spoustu kroků v procesu srdečních chorob. Zlepšuje funkce endotelu, který tvoří stěnu cév a předchází tak, endoteliální dysfunkci, která zahrnuje neschopnost endotelu regulovat krevní tlak nebo srážení krve. 

Kurkumin se z kořene získává především extrakcí, ale ze samotného kořene si můžeme uvařit odvar. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.