Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kokosový olej

Další názvy:
Cocos Nucifera Oil, Coconut Oil
Kokosový olej se získává z dužiny kokosového ořechu. Jedná se 100% kokosový tuk s vysokým podílem nasycených tuků, které tvoří přibližně 84 %. To dává oleji pevnou strukturu při nízkých nebo pokojových teplotách. Kokosový olej je tvořen mastnými kyselinami, najdeme v něm několik typů nasycených mastných kyselin, přičemž převládá kyselina laurová, dále obsahuje kyselinu kaprylovou a nenasycené tuky.

 Kokosový olej je bezbarvá kapalina, která se vyskytuje v rafinované i nerafinované podobě. Nejčistější formou oleje je panenský olej. Kokosový olej se řadí mezi superfood potraviny.
Při vyšších teplotách je kapalný, z čehož vyplývá, že se jeho konzistence dá změnit pouhým třením mezi prsty jednoduše jen teplotou těla. Což je výhodou především tehdy, když se jej rozhodneme použít jako pečující přípravek.

Neobsahuje cholesterol ani vlákninu a obsahuje velké množství antioxidantů. Najdeme v něm řadu vitamínů a minerálů, jsou to především vitaminy A, C a E, vápník, draslík, železo a fosfor.

Jedná se o olej s velmi všestranným využitím. Kromě kuchyně, kde jej lze použít k pečení, vaření nebo smažení, má velké uplatnění i v kosmetice. Skvěle pečuje o pokožku, vlasy, zuby nebo nehty. Má antioxidační, antibakteriální a antivirotické účinky. Podporuje imunitní systém. Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Zvyšuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu, díky čemuž podporuje hubnutí. Pomáhá snížit záchvaty epilepsie. Podporuje zdraví zubů, vlasů a pokožky. Podporuje funkci mozku, snižuje příznaky Alzheimerovy choroby. Podporuje trávení, chrání před poškozením jater. Léčí infekce močových cest. 

Hydratuje a vyživuje pokožku, podporuje hojení jizev a má příznivý vliv i na ekzém. Má protizánětlivé účinky, díky čemuž je vhodný také pro pleť trpící akné. Účinně poslouží i jako odličovač, snadno a šetrně odlíčí líčení včetně voděodolného make-upu. Je vhodný k péči pokožky po opalování, dokáže zklidnit podrážděnou pokožku. Je velkým pomocníkem pro péči o vlasy, které vyživuje, regeneruje, dodává jim lesk a chrání před poškozením. Lze použít samostatně nebo jako přísadu do vlasových masek.

Kokosový olej můžeme používat jako ústní vodu, technika zvaná oil pulling pomáhá předcházet infekcím v ústech a účinně čistí zuby i dásně. Při pravidelném používání má dokonce i bělící účinek na zuby.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.