Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kokosové mléko

Kokosové mléko představuje chutnou alternativu kravského mléka, která poskytuje řadu zdravotních výhod. Běžně se používá zejména v Thajsku a dalších zemích jihovýchodní Asie. Velké popularity se mu také dostává na Havaji nebo v Indii, přičemž jeho používání se postupně rozšiřuje do celého světa.

Kokosové mléko pochází z kokosového masa, což je bílá dužina uvnitř zralých hnědých kokosových ořechů. Vyrábí se nastrouháním dužiny, která se následně namočí a přecedí, aby vznikla mléčná konzistence. Mléko má hustou konzistenci a bohatou, krémovou texturu. Nemělo by se zaměňovat s kokosovou vodou, která se přirozeně vyskytuje v nezralých zelených kokosech. Na rozdíl od kokosové vody se mléko v kokosu přirozeně nevyskytuje. Lisovaná kokosová dužina se smíchává s vodou, čímž vznikne kokosové mléko, které obsahuje asi 50% vody. Naproti tomu kokosová voda obsahuje asi 94% vody a má méně tuku i živin než kokosové mléko.

Kokosové mléko je chutná, výživná, všestranná a zároveň vysoce kalorická potravina. Asi 93% jeho kalorií pochází z tuků, včetně nasycených tuků známých jako triglyceridy se středním řetězcem, které jsou spojovány s úbytkem hmotnosti. Mimo jiné obsahuje lipid zvaný kyselina laurová, která může podporovat imunitní systém. Mléko je také dobrým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy a také vápník, draslík, hořčík, selen, fosfor, železo a vitamín C. Kromě toho je kokosové mléko vhodné i k vnějšímu použití, protože má antibakteriální vlastnosti, dokáže skvěle hydratovat pokožku a vyživuje jak pleť, tak i vlasy. 

Kokosové mléko je v mnoha ohledech podobné kokosovému oleji, značný rozdíl je však ve způsobu jeho výroby. Proces extrakce umožňuje kokosovému mléku zachovat si některé živiny, které kokosový olej nemá, a protože je plné tuku, je ideální pro vstřebání do pokožky. Jednou z výhod kokosového mléka je, že je mnohem méně mastné a má jemnější vůni než kokosový olej

Kokosové mléko obsahuje esenciální aminokyseliny s antioxidační aktivitou, které poskytují blahodárné účinky pro pokožku. Je známé pro své antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, díky čemuž je oblíběnou složkou v čisticích prostředcích na pleť, maskách nebo hydratačních krémech, které pomáhají zklidnit a zlepšit kožní bariéru. Podobně jako kokosový olej funguje kokosové mléko jako účinný čistící prostředek pro odstranění nečistot z pórů, přičemž dodává pleti výživu a hydrataci. Voda obsažena v mléce je bohatá na živiny a tuk pomáhá pokožku vyhlazovat a uzamykat hydrataci. Zanechává pokožku jemnou a pružnou, pomáhá předcházet vráskám, ochablé pleti a stařeckým skvrnám. Díky svým antibakteriálním vlastnostem zabraňuje tvorbě akné a také pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku.

Kokosové mléko je také skvělým prostředkem pro péči o vlasy. Vysoký obsah kyseliny laurové a bílkovin pomáhá posilovat vlasy. Kromě toho vlasy hydratuje, vyživuje a podporuje jejich růst. Obnovuje suché vlasy včetně suché pokožky hlavy a pomáhá bojovat proti lupům.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.