Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kokos

Další názvy:
Cocos nucifera

Jedná se v současnosti o jedno z největších semen na světě , které k rozmnožování rostlin. Z botanického hlediska je plod kokosovníku peckovice, nikoliv ořech. Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Měří 20–30 cm a váží 2,5 kg. Roste na kokosových palmách, převážně v  tropických oblastech již více než 4 500 let a jejich popularita v poslední době vzrostla pro jejich chuť, kulinářské využití a zdravotní přínosy. Používá se pro kokosovou vodu, mléko, olej a chutnou dužinu.

Syrová, bílá dužina uvnitř kokosu má pevnou texturu a lahodnou, lehce nasládlou chuť. Ve zpracované podobě ji obvykle najdeme nakrájenou nebo nastrouhanou. Sušená kokosová dužina se obvykle strouhá a používá se k pečení a vaření a také se dá dále zpracovat na mouku. Kokosové mléko a kokosový krém se vyrábí lisováním syrové, nastrouhané dužiny. Z dužiny se také získává kokosový olej. Uvnitř dutiny ořechu se přirozeně nachází kokosová voda.
Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. 

Plody kokosu mají významné nutriční benefity . Mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah vlákniny a tuku . Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce, které mají vysoký obsah sacharidů, kokosové ořechy poskytují převážně tuk . Přibližně 89% tuku v dužině je nasycených . Většina z těchto tuků jsou triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, které spolu s vlákninou obsaženou v kokosové dužině mohou přispět k hubnutí, zdraví srdce, trávení, zdraví mozku, hladina cukru v krvi a imunitě.

Kokos obsahuje také bílkoviny, několik důležitých minerálů a malé množství vitamínů B . Minerály obsažené v kokosu se podílejí na mnoha funkcích v lidském organismu. Kokosové ořechy mají zvláště vysoký obsah manganu,
který je nezbytný pro zdraví našich kostí a metabolismus sacharidů a bílkovin. Dále j sou bohaté na měď a železo , které tvoří červené krvinky, a také na selen , důležitý antioxidant, který chrání buňky.Kokos obsahuje celou řadu antioxidantů, které chrání buňky před oxidačním poškozením.

V kosmetice se kokos využívá zejména v tělových mlécích, krémech a sprchových gelech.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.