Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kokos

Další názvy:
Cocos nucifera

Jedná se v současnosti o jedno z největších semen na světě , které k rozmnožování rostlin. Z botanického hlediska je plod kokosovníku peckovice, nikoliv ořech. Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Měří 20–30 cm a váží 2,5 kg. Roste na kokosových palmách, převážně v  tropických oblastech již více než 4 500 let a jejich popularita v poslední době vzrostla pro jejich chuť, kulinářské využití a zdravotní přínosy. Používá se pro kokosovou vodu, mléko, olej a chutnou dužinu.

Syrová, bílá dužina uvnitř kokosu má pevnou texturu a lahodnou, lehce nasládlou chuť. Ve zpracované podobě ji obvykle najdeme nakrájenou nebo nastrouhanou. Sušená kokosová dužina se obvykle strouhá a používá se k pečení a vaření a také se dá dále zpracovat na mouku. Kokosové mléko a kokosový krém se vyrábí lisováním syrové, nastrouhané dužiny. Z dužiny se také získává kokosový olej. Uvnitř dutiny ořechu se přirozeně nachází kokosová voda.
Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. 

Plody kokosu mají významné nutriční benefity . Mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah vlákniny a tuku . Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce, které mají vysoký obsah sacharidů, kokosové ořechy poskytují převážně tuk . Přibližně 89% tuku v dužině je nasycených . Většina z těchto tuků jsou triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, které spolu s vlákninou obsaženou v kokosové dužině mohou přispět k hubnutí, zdraví srdce, trávení, zdraví mozku, hladina cukru v krvi a imunitě.

Kokos obsahuje také bílkoviny, několik důležitých minerálů a malé množství vitamínů B . Minerály obsažené v kokosu se podílejí na mnoha funkcích v lidském organismu. Kokosové ořechy mají zvláště vysoký obsah manganu,
který je nezbytný pro zdraví našich kostí a metabolismus sacharidů a bílkovin. Dále j sou bohaté na měď a železo , které tvoří červené krvinky, a také na selen , důležitý antioxidant, který chrání buňky.Kokos obsahuje celou řadu antioxidantů, které chrání buňky před oxidačním poškozením.

V kosmetice se kokos využívá zejména v tělových mlécích, krémech a sprchových gelech.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.