Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kávovník arabský

Další názvy:
Coffea arabica
Kávovník arabský je stálezelený keř dorůstající výšky 5m. až 8m. Větve jsou zploštělé až téměř okrouhlé, lysé. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, poněkud tužší, oboustranně lysé. Plodem jsou peckovice červené až červenofialové barvy.
Tato kávová semena obsahují okolo 1.3% bílkovin, 12% tuku, 9% sacharidů a až 5% kofeinu.
Extrakt z kávy má antioxidační účinky. Pokožka je díky němu chráněná před volnými radikály. Vyrovnává pH pokožky, napomáhá její regeneraci, dodává jí jas, zářivost a snižuje viditelné známky únavy.

Pět milionů tun kávy ročně vyprodukuje přes padesát zemí a v mezinárodním obchodu je na druhém místě za ropou. Odhaduje se, že každý den se na světě vypije více než 1,5 miliardy šálků kávy. Káva má svůj starověký původ v Etiopii, kde se používala jako jídlo, koření, víno, lék a posvátný nápoj, než se stala dnes oblíbeným ranním nápojem.

Jeden šálek kávy obsahuje mezi 130-250 mg kofeinu, purinového alkaloidu a farmakologicky aktivní složky, stejně jako několik stovek dalších přirozeně se vyskytujících chemikálií. Káva také obsahuje bílkoviny, řadu aminokyselin, lipidy, sacharidy, vitamíny a minerály, včetně draslíku, vápníku a hořčíku, a glykosidy. Složky kávy se velmi liší v závislosti na typu kávy, kde byla pěstována, půdních podmínkách a metodě použité pro sklizeň, pražení, skladování a vaření.

Zdravotní účinky kávy, a zejména kofeinu, byly předmětem mnoha studií. Důkazy naznačují, že kofein stimuluje centrální nervový systém, působí na ledviny k produkci diurézy a zkracuje dobu psychomotorické reakce a celkovou dobu spánku. Výzkum také potvrzuje, že kofein zvyšuje povědomí a zlepšuje učení, paměť a pozornost.

Ve srovnání s jinými druhy kávy, jako je robusta, mají kávová zrna Arabica asi o 60 % více lipidů a dvojnásobné množství cukru. To má velký vliv na tělo, chuť a aroma kávy Arabica. Cukr ve fazolích Arabica je sladší a zanechává v ústech dobrý pocit. Káva arabica antioxidační vlastnosti, jako jsou fenolové kyseliny, které hrají obrovskou roli při odstraňování volných radikálů v těle.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.