Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Karob

Další názvy:
Svatojánský chléb, Ceratonia siliqua, Crobonia
Karob neboli svatojánský chléb je plod rostliny rohovník obecný, jedná se o deset až třicet centimetrů dlouhé nepukavé lusky. Když dozrají, mají tmavě hnědou barvu, sladkou dužinu a velké, tvrdé semena.
Rohovník obecný roste zejména v oblasti středomoří, ale lze ho najít i v některých částech Afriky, Austrálie či Jižní a Severní Ameriky.

Karob má mnoho přiznivých účinků na zdraví, byl využiván již ve starověkém Řecku a popularitu si získal zejména díky lahodné chuti. Často se využivá jako sladká a zdravá náhražce čokolády nebo kakaa. Oproti kakaa ovšem obsahuje více vlákniny, dvojnásobné množství vápníku a méně tuku, což oceníte zejnéna při redukční dietě. Jeho chuť je oproti kakau jemnější a sladší. Kromě toho obsahuje vitamíny A, B2, B3, B6 a minerály jako je měď, vápník, mangan, draslík, hořčík, zinek, selen. 

Díky tomu, že obsahuje vysoké množství vlákniny a žádný kofein je ideální pro lidi s vysokým krevním tlakem. Vysoký obsah vitamínu je pak dobrý zejména pro zdraví pokožky a očí. Kromě toho může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zmírnt žaludeční problémy, léčit průjem a působit jako prevence srdečních chorob.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.