Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kalorie

Kalorie označují jednotku energie a jsou nezbytné pro zdraví. Ve výživě kalorie udávají energii, kterou člověk získá z jídla a pití a také energii, která se používá při fyzické aktivitě. Kalorie bývají uvedeny na všech obalech potravin. Důležité je hlídat správné množství přijatých kalorií.

Doporučený denní příjem potřebných kalorií je individuální, protože závisí na metabolismu daného člověka a je závislý na následujících faktorech: výška, hmotnost, tvar těla, věk, pohlaví, celkové zdraví, míra fyzické aktivity.

Kalorie se dělí do dvou základních skupin:

malá kalorie (cal): množství energie potřebné ke zvýšení teploty 1 g vody o 1°C
velká kalorie (kcal): množství energie potřebné ke zvýšení teploty 1 kg o 1°C

Zvláštní skupinou jsou takzvané prázdné kalorie, což jsou kalorie, které poskytují sice energie, ale mají velmi malou nutriční hodnotu. Neobsahují skoro žádné aminokyseliny, antioxidanty, vitamíny ani vlákninu. Prázdné kalorie pochází z pevných tuků (např. máslo) a přidaných cukrů (např. sacharóza, fruktóza).
Mezi potraviny, které obsahují prázdné kalorie se řadí například: sladké pečivo, zmrzlina, dorty, sušenky, slanina, párky, pizza, energetické nápoje, sirupy.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.