Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kakao

Kakaovníky, které byly původně domestikovány v Jižní Americe asi před 5 000 lety, nyní je lze nalézt v rovníkových oblastech po celém světě. 

Kakao se vyrábí umletím nepražených kakaových bobů (Theobroma cacao). Díky tomu si zachovává zdraví prospěšné látky které působí na tělo i mysl. Pražení bobů výrazně snižuje obsah flavonoidů v kakau, které pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Za zmínku stojí také vysoký obsah teobrominu. Látka podobná kofeinu, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Ovšem ne tak silná, jako kofein, takže se nemusíte bát, že byste po kakau neusnuli. Tebromin také zklidňuje dýchací cesty, stimuluje srdce nebo snižuje krevní tlak.

Kakaové boby rozvíjejí chuť a texturu fermentačním procesem, než se vydají ke zpracování na kakaový prášek. Při výrobě kakaového prášku zpracovatelé aplikují na kakaové boby velmi vysoké teploty, které produkují hladkou konzistenci a sladkou chuť, kterou si lidé užívají v pečivu nebo horkém kakau. Kakaový prášek je méně hořký než kakao, ale během zpracování ztrácí část své nutriční hodnoty.

Kakaové boby určené k tomu, aby se z nich stal kakaový prášek, a kakaová drť se při těchto vysokých teplotách nepraží. Místo toho se zpracovávají při nízkých teplotách a poté se rozemelou na prášek. Kakaový prášek je docela hořký, ale zachovává více původní výživové hodnoty fazole.

Kakao je superpotravinou bohatou na zdraví prospěšné látky, jakými jsou vitamíny, minerály, alkaloidy, antioxidanty a polyfenoly. Kakao je bohatý zdroj minerálů. Třemi polévkovými lžicemi doplníte téměř denní dávky draslíku, vápníku, hořčíku, železa nebo zinku, také obsahuje flavony a antioxidanty.

Kakao má antioxidační, protizánětlivé účinky, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky, zlepšuje kognitivní funkce, chrání neurony před oxidačním poškozením a může mít protirakovinné vlastnosti.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.