Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kakao

Kakaovníky, které byly původně domestikovány v Jižní Americe asi před 5 000 lety, nyní je lze nalézt v rovníkových oblastech po celém světě. 

Kakao se vyrábí umletím nepražených kakaových bobů (Theobroma cacao). Díky tomu si zachovává zdraví prospěšné látky které působí na tělo i mysl. Pražení bobů výrazně snižuje obsah flavonoidů v kakau, které pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Za zmínku stojí také vysoký obsah teobrominu. Látka podobná kofeinu, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Ovšem ne tak silná, jako kofein, takže se nemusíte bát, že byste po kakau neusnuli. Tebromin také zklidňuje dýchací cesty, stimuluje srdce nebo snižuje krevní tlak.

Kakaové boby rozvíjejí chuť a texturu fermentačním procesem, než se vydají ke zpracování na kakaový prášek. Při výrobě kakaového prášku zpracovatelé aplikují na kakaové boby velmi vysoké teploty, které produkují hladkou konzistenci a sladkou chuť, kterou si lidé užívají v pečivu nebo horkém kakau. Kakaový prášek je méně hořký než kakao, ale během zpracování ztrácí část své nutriční hodnoty.

Kakaové boby určené k tomu, aby se z nich stal kakaový prášek, a kakaová drť se při těchto vysokých teplotách nepraží. Místo toho se zpracovávají při nízkých teplotách a poté se rozemelou na prášek. Kakaový prášek je docela hořký, ale zachovává více původní výživové hodnoty fazole.

Kakao je superpotravinou bohatou na zdraví prospěšné látky, jakými jsou vitamíny, minerály, alkaloidy, antioxidanty a polyfenoly. Kakao je bohatý zdroj minerálů. Třemi polévkovými lžicemi doplníte téměř denní dávky draslíku, vápníku, hořčíku, železa nebo zinku, také obsahuje flavony a antioxidanty.

Kakao má antioxidační, protizánětlivé účinky, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky, zlepšuje kognitivní funkce, chrání neurony před oxidačním poškozením a může mít protirakovinné vlastnosti.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Astaxanthin a jeho účinky
Astaxanthin a jeho účinky
Astaxanthin je nejsilnější antioxidant, který vytváří řasy Haematococcus pluvialis (Chlorophyceae, Volvocales) . Mezi hlavní účinky astaxanthinu patří zdraví očí, podporuje zdraví mozku, brání kognitivnímu poklesu a rozvoji demence nebo Alzheimerovy choroby. Kromě toho chrání pokožku před UV zářením a podobně jako ostatní antioxidanty, neutralizuje volné radikály.
Oxid dusnatý
Oxid dusnatý
Oxid dusnatý neboli NO, je molekula, která hraje klíčovou roli v našem těle a to konkrétně v kardiovaskulárním systému. Mnoho biologických molekul má složitou strukturu, ale oxid dusnatý obsahuje pouze dva atomy – atom dusíku a atom kyslíku. 
NMN
NMN
Zdraví buněk je něco, co ovlivňuje jak naše celkové zdraví, tak náchylnost k chronickým onemocněním a dokonce i to, v jaké budeme celkové kondici. Už od pradávna se lidstvo  zajímalo o to, jak stárnout co nejpomaleji. Nyní jsme tomu blíže, než kdykoliv předtím. 
Alergie na pyl
Alergie na pyl
To, co dělá jaro a léto tak krásným, je doslova utrpení pro ty, kteří trpí sezonní alergií. Čerstvě posečená tráva, kvetoucí stromy a květiny, uvolňují pyl, který ročně způsobuje sezonní alergie u cca 40-60 miliónů lidí.[1] Alergie (alergická rýma) se vyskytuje hlavně na jaře a je běžně známá jako senná rýma. K těmto alergiím dochází nejen na jaře, ale také po celé léto a na podzim.