Jasmínová rýže
Jasmínová rýže je druh dlouhozrnné rýže, která je známá pro své aroma. To připomíná květy jasmínu. Rýže má lepkavou strukturu a přestože se pěstuje primárně v Thajsku, Kambodži, Vietnamu a Laosu, stala se díky své sladké a jemné chuti oblíbená po celém světě. Oproti Basmati rýži je kratší a má silnější strukturu. Díky své lepkavé konzistenci se hodí ke konzumaci hůlkami. Má jedinečnou charakteristickou vůni, která je způsobena rostlinnými sloučeninami jako je 2-acetyl-pyrrolin. Stejně jako ostatní druhy rýže je k dispozici bílá a hnědá jasmínová rýže. Zatímco bílá rýže prošla zpracováním, při kterém byly odstraněny otruby i kličky, hnědá rýže je celé zrno, které obsahuje všechny tři části zrna.
Jasmínová rýže je dobrý zdroj železa, má vysoký obsah antioxidantů, které nám pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a mimo to obsahuje kyselinu listovou, které je v jednom šálku rýže téměř třetina doporučené denní dávky.
Blog
![Hubnutí coby komplexní přístup ke zdravému snižování hmotnosti](./cache/foto_clanek/115/uvodni-fotky-brainpedia-16083_360_220.jpg)
![Premenstruační syndrom (PMS): Příčiny, příznaky a možnosti jejich zmírnění](./cache/foto_clanek/113/uvodni-fotky-brainpedia4192_360_220.jpg)
![Vitamíny a minerály potřebné v těhotenství](./cache/foto_clanek/112/uvodni-fotky-brainpedia4707_360_220.jpg)
![Mořské řasy: Neocenitelný zdroj omega-3 mastných kyselin pro vegany](./cache/foto_clanek/109/uvodni-fotky-brainpedia9713_360_220.jpg)