Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Inulin

Inulin je škrobová látka - rozpustná vláknina, kterou řadíme mezi fruktany a vyskytuje se v kořenu čekanky. Najdeme ji také v kořenech a hlízách artyčoku, banánu, pórku nebo cibuli. Největší přínos této vlákniny spočívá v jejím prebiotickém efektu. Účinně udržuje zdravou střevní mikroflóru, jelikož pomáhá k množení probiotických bakteriálních kmenů ve tlustém střevě.
Inulin jakožto 100% rozpustná vláknina tvoří v žaludku viskózní roztok, který nám po delší dobu udrží pocit sytosti. Inulin se v žaludku nevstřebá, ale pokračuje dál v těle až do střev. Rozpustnost inulinu umožní absorpci velkého množství vody, přemění se v gel, která na sebe natáhne tukové částice a vyloučí je ven z těla. 

Samotná čekanka obecná (nebo taky čekanka lékařská) je asi 40 - 100 cm vysoká rostlina s tuhým stonkem z čeledi hvězdnicovitých. Nejčastěji má modrý květ, ale může být i bílý nebo lehce narůžovělý. Čekanka je známá už od starověkého Egypta, kde se přidávala do salátů. Známá byla také v lékařství kdy se květy používaly hlavně jako podpůrná léčba při onemocnění jater a ledvin, jelikož má diuretické vlastnosti. Z čekanky se dělají odvary, tinktury. Má posilující, tonizující, regenerační uklidňující vlastnosti.

Inulin pomáhá snižovat hladinu cukru a triglyceridu v krvi, podporuje trávení, pomáhá při zánětlivých vředových onemocněních, zlepšuje vstřebávání některých minerálů, především hořčíku a vápníku, který potřebují naše kosti. Snižuje chuť, pomáhá hubnutí. Snižuje hladinu cukru v krvi. Zlepšuje zdraví kostí. Dále podporuje detoxikaci a může působit jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Denní spotřeba inulinu je cca 5 g z celkového přijmu vlákniny, která by v součtu měla být mezi 25 - 30 g. Denně by neměla být překročena dávka 10 g inulinu.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

D-glukarát vápenatý (CDG): Přirozená podpora detoxikace
D-glukarát vápenatý (CDG): Přirozená podpora detoxikace
D-glukarát vápenatý (CDG) je sloučenina odvozená z kyseliny glukarové, která se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, jako jsou grapefruity, jablka, brokolice a pomeranče. Tato látka je populární doplněk stravy díky své schopnosti podporovat detoxikaci, zejména v oblasti jater.
Kreatin: Tajemství svalové síly a výdrže
Kreatin: Tajemství svalové síly a výdrže
Kreatin je jedním z nejoblíbenějších a nejvíce zkoumaných doplňků stravy, zejména v oblasti sportovní výživy. Je známý především pro své účinky na zlepšení fyzického výkonu a podporu růstu svalové hmoty. Kreatin je přírodní látka, kterou tělo vyrábí v malém množství a která se nachází hlavně ve svalových buňkách. Zvyšování jeho příjmu pomocí doplňků může výrazně ovlivnit růst svalů a celkovou sportovní výkonnost.
Saccharomyces boulardii: Cestovní probiotikum pro zdraví na cestách
Saccharomyces boulardii: Cestovní probiotikum pro zdraví na cestách
Saccharomyces boulardii je jedinečný druh probiotických kvasinek, který získal pozornost díky svým prospěšným účinkům na zdraví střev, zejména během cestování. Zatímco většina probiotik je založena na bakteriích, Saccharomyces boulardii je kvasinkový probiotický kmen, který má specifické vlastnosti, jež ho odlišují od běžných bakteriálních probiotik. To z něj činí ideální volbu jako cestovní probiotikum, které pomáhá při prevenci a léčbě trávicích problémů, které jsou často spojeny s cestováním.
Neuroplasticita mozku: Schopnost přizpůsobit se a růst
Neuroplasticita mozku: Schopnost přizpůsobit se a růst
Neuroplasticita, také známá jako plasticita mozku, je jednou z nejúžasnějších vlastností lidského mozku. Jedná se o schopnost mozku měnit svou strukturu a funkci v reakci na zkušenosti, učení, zranění nebo změny prostředí. Tento proces nám umožňuje adaptovat se, učit se nové dovednosti a obnovovat se po poškození mozku.