Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Inulin

Inulin je škrobová látka - rozpustná vláknina, kterou řadíme mezi fruktany a vyskytuje se v kořenu čekanky. Najdeme ji také v kořenech a hlízách artyčoku, banánu, pórku nebo cibuli. Největší přínos této vlákniny spočívá v jejím prebiotickém efektu. Účinně udržuje zdravou střevní mikroflóru, jelikož pomáhá k množení probiotických bakteriálních kmenů ve tlustém střevě.
Inulin jakožto 100% rozpustná vláknina tvoří v žaludku viskózní roztok, který nám po delší dobu udrží pocit sytosti. Inulin se v žaludku nevstřebá, ale pokračuje dál v těle až do střev. Rozpustnost inulinu umožní absorpci velkého množství vody, přemění se v gel, která na sebe natáhne tukové částice a vyloučí je ven z těla. 

Samotná čekanka obecná (nebo taky čekanka lékařská) je asi 40 - 100 cm vysoká rostlina s tuhým stonkem z čeledi hvězdnicovitých. Nejčastěji má modrý květ, ale může být i bílý nebo lehce narůžovělý. Čekanka je známá už od starověkého Egypta, kde se přidávala do salátů. Známá byla také v lékařství kdy se květy používaly hlavně jako podpůrná léčba při onemocnění jater a ledvin, jelikož má diuretické vlastnosti. Z čekanky se dělají odvary, tinktury. Má posilující, tonizující, regenerační uklidňující vlastnosti.

Inulin pomáhá snižovat hladinu cukru a triglyceridu v krvi, podporuje trávení, pomáhá při zánětlivých vředových onemocněních, zlepšuje vstřebávání některých minerálů, především hořčíku a vápníku, který potřebují naše kosti. Snižuje chuť, pomáhá hubnutí. Snižuje hladinu cukru v krvi. Zlepšuje zdraví kostí. Dále podporuje detoxikaci a může působit jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Denní spotřeba inulinu je cca 5 g z celkového přijmu vlákniny, která by v součtu měla být mezi 25 - 30 g. Denně by neměla být překročena dávka 10 g inulinu.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.