Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Inulin

Inulin je škrobová látka - rozpustná vláknina, kterou řadíme mezi fruktany a vyskytuje se v kořenu čekanky. Najdeme ji také v kořenech a hlízách artyčoku, banánu, pórku nebo cibuli. Největší přínos této vlákniny spočívá v jejím prebiotickém efektu. Účinně udržuje zdravou střevní mikroflóru, jelikož pomáhá k množení probiotických bakteriálních kmenů ve tlustém střevě.
Inulin jakožto 100% rozpustná vláknina tvoří v žaludku viskózní roztok, který nám po delší dobu udrží pocit sytosti. Inulin se v žaludku nevstřebá, ale pokračuje dál v těle až do střev. Rozpustnost inulinu umožní absorpci velkého množství vody, přemění se v gel, která na sebe natáhne tukové částice a vyloučí je ven z těla. 

Samotná čekanka obecná (nebo taky čekanka lékařská) je asi 40 - 100 cm vysoká rostlina s tuhým stonkem z čeledi hvězdnicovitých. Nejčastěji má modrý květ, ale může být i bílý nebo lehce narůžovělý. Čekanka je známá už od starověkého Egypta, kde se přidávala do salátů. Známá byla také v lékařství kdy se květy používaly hlavně jako podpůrná léčba při onemocnění jater a ledvin, jelikož má diuretické vlastnosti. Z čekanky se dělají odvary, tinktury. Má posilující, tonizující, regenerační uklidňující vlastnosti.

Inulin pomáhá snižovat hladinu cukru a triglyceridu v krvi, podporuje trávení, pomáhá při zánětlivých vředových onemocněních, zlepšuje vstřebávání některých minerálů, především hořčíku a vápníku, který potřebují naše kosti. Snižuje chuť, pomáhá hubnutí. Snižuje hladinu cukru v krvi. Zlepšuje zdraví kostí. Dále podporuje detoxikaci a může působit jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Denní spotřeba inulinu je cca 5 g z celkového přijmu vlákniny, která by v součtu měla být mezi 25 - 30 g. Denně by neměla být překročena dávka 10 g inulinu.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Terapie červeným světlem
Terapie červeným světlem
Terapie červeným světlem, známá také jako nízkoúrovňová laserová terapie a fotobiomodulace, je terapeutická technika, která využívá červené a blízké infračervené vlnové délky světla k léčbě kožních problémů jako jsou vrásky, jizvy a trvalé rány, stejně jako k léčbě bolesti kloubů, šlach a svalů, a dokonce i ke zmírnění vedlejších účinků chemoterapie.
Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.