Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Hořec žlutý

Další názvy:
Gentiana lutea
Hořec žlutý je vzácná vytrvalá bylina, která má  žluto-oranžové květy. Řadí se do čeledi hořcovité. Primárně se pro léčebné účinky užívá kořen, který má hořkou chuť. Původně pochází z Alp a v současné době patří mezi chráněné rostliny. V tradiční čínské medicíně a Ayurvedě se používá už po staletí. Hořec žlutý se využívá v podobě čaje a extraktu kořene, který se používá v potravinách, kosmetice.
Mezi důležité látky obsažené v kořenu jsou hořčiny, amarogentin a gentipicroside.

Hořec má antimikrobiální a imunomodulační účinky. Podporuje trávení, léčí průjem, nadýmání, zažívací potíže, pálení žáhy. Podporuje správnou funkci jater, léčí poškození jater a žloutenku. Léčí pankreatickou dysfunkci. Stimuluje vylučování slin, žluči a enzymů. Používá se k léčbě ran, k léčbě bolesti v krku. Pomáhá při léčbě artritického zánětu. Podporuje zdraví kůže. 

Při užívání se mohou objevit vedlejší účinky jako je bolest hlavy, nevolnost nebo zvracení. 

Těhotné a kojící ženy by neměly hořec užívat, protože neexistuje dostatek důkazů ohledně bezpečnosti. Lidé s vysokým krevním tlakem, s vřed gastrointestinálního traktu a děti a mládež do 18 let by se také měla užívání hořce vyvarovat.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.