Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Hořčík

Další názvy:
Magnesium

Hořčík je čtvrtý nejhojnější minerál v lidském těle a patří mezi esenciální minerály, které je nutné doplňovat. Asi 60% hořčíku v těle se nachází v kostech, zbytek je ve svalech, měkkých tkáních a tekutinách, včetně krve. Každá buňka ve vašem těle tento minerál potřebuje, podílí se na více než 600 enzymatických reakcích, včetně: metabolismu energie: přeměny potravy na energii, syntézy proteinů: tvorby proteinů z aminokyselin, tvorbě nukleových kyselin: nezbytný minerál pro syntézu DNA a RNA, správné funkce svalů: regulace svalové kontrakce a svalová regenerace, regulace nervového systému: optimalizace nervového přenosu a neuromuskulárního vedení. Spolu s rostoucí náročností  tréninků se zvyšuje i spotřeba magnesia.

Nedostatek hořčíku u 50% západní populace. Studie však naznačují, že přibližně 50% lidí v Evropě a USA přijímá méně než je doporučená denní dávka. Důvodů nedostatku magnézia v lidském je pravděpodobně hned několik: nízký obsah minerálu v plodinách (nižší kvalita půdy, použité postupy pěstování), konzumace potravin s nižším obsahem magnézia, konzumace průmyslově upravených potravin, vysoká konzumace alkoholu, vyšší fyzický a psychický stres, nadužívání léků a na výkon orientovaný a hektický životní styl.
Hořčík je obsažený v banánech, dýňových, slunečnicových semínkách, špenátu, hořké čokoládě, losose.

Hořčík má protizánětlivé účinky. Zvyšuje výkon při cvičení. Podporuje dobrou náladu, snižuje depresi a úzkost, stres. Udržuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje inzulínovou rezistenci. Podporuje zdraví srdce, snižuje krevní tlak a hromadění tuku v tepnách. Může zabránit migréně, snižuje její projevy. Snižuje příznaky PMS. Snižuje, brání svalovým křečím. Podporuje zdraví kostí. Zlepšuje mozkové funkce. Zlepšuje kvalitu spánku. Účastní se detoxikačních procesů, kdy pomáhá z těla odvádět těžké kovy, pesticidy, chemikálie a další toxiny. Účastní se také syntézy Glutathionu – nejúčinnějšího antioxidantu. Je součástí energetického metabolismu (aktivuje enzymy ATPázy, které souvisí s produkcí ATP (okamžité energie) při svalové práci). 

Dlouhodobý nedostatek magnesia je přitom spojen s řadou velice vážných onemocnění jako je osteoporóza, chronický únavový syndrom, anémie, deprese, včetně s tréninkem spojeného syndromu přetrénování.

Při nadměrném užívání hořčíku může dojít k průjmu, nevolnosti, zvracení, nízký tlak, ve velmi vysokých dávkách hrozí problémy s ledvinami.

Nejefektivnější formou magnézia, která působí na nejvíce úrovních a může ji užívat úplně každý, je Magnesium bisglycinate (bisglycinát hořečnatý), tedy magnésium navázané na aminokyselinu glycin (chelátová forma). Tato forma má zklidňující účinek narozdíl např. od citrátu či malátu. Dále je potom dobrým doplňkem hoříčku treonát hořečnatý, který dokáže projít přes hematoencefalickou bariéru až do mozku a působí tak mnohonásobně zklidňujícím účinkem než ostatní hořčíkové formy.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.