Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Histidine

Další názvy:
L-histidin
Histidin patří mezi esenciální aminokyseliny, tedy takové, které si lidský organismus neumí syntetizovat sám, ale musíme mu jej dodávat v potravě. Poprvé se jej podařilo izolovat roku 1896 německému lékaři Albrechtu Kosselovi, kterému v roce 1910 byl udělena Nobelova cenu za fyziologii a lékařství právě za výzkum v oblasti proteinů a aminokyselin.
L-Histidin je obsažený v hovězím, vepřovém a kuřecím masu, vejcích, sójových bobech, kukuřici a fazolích.

Histidin je důležitý pro správný růst a opravu tkáňových struktur. Je důležitý pro správnou stavbu myelinových plášťů, které chrání nervové buňky a je užitečný při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. L-Histidin je nutný pro tvorbu červených krvinek a pro léčbu anémie. Chrání tkáně před poškozením zářením, ev. těžkými kovy; a jeho metabolismus vede k syntéze histaminu, který zastává roli při fungování imunitního systému, žaludeční sekreci a sexuálních funkcích, a karnosinu. Vykazuje antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporuje růst a opravu tkání. Pomáhá chránit srdce, díky snížení vysokého krevního tlaku. Pomáhá potlačit chuť k jídlu.

Zvýšená hladina histidinu byla zaznamenána při onemocněních jako histidinemie, propionová acidémie (vrozená porucha metabolismu aminokyselin), leucinóza (nemoc javorového sirupu), astma. Nízká hladina histidinu byla zjištěna u revmatoidní artritidy (chronické onemocnění kloubů), chronického selhání ledvin, pediatrických pacientů se zápalem plic, některých schizofrenních a manických pacientů, také u pacientů s ADHD.
Suplementace histidinu snižuje rezistenci na inzulin, potlačuje zánět a oxidační stres u obézních žen.

Při nedostatku L-histidinu v těle dochází k anémii, snížení funkce mozku, úzkosti, může dojít ke zvýšenému zánětu v těle a oxidačnímu stresu. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.