Histidine
Zařazení:
Další názvy:
L-histidin
Histidin patří mezi esenciální aminokyseliny, tedy takové, které si lidský organismus neumí syntetizovat sám, ale musíme mu jej dodávat v potravě. Poprvé se jej podařilo izolovat roku 1896 německému lékaři Albrechtu Kosselovi, kterému v roce 1910 byl udělena Nobelova cenu za fyziologii a lékařství právě za výzkum v oblasti proteinů a aminokyselin.
L-Histidin je obsažený v hovězím, vepřovém a kuřecím masu, vejcích, sójových bobech, kukuřici a fazolích.
Histidin je důležitý pro správný růst a opravu tkáňových struktur. Je důležitý pro správnou stavbu myelinových plášťů, které chrání nervové buňky a je užitečný při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. L-Histidin je nutný pro tvorbu červených krvinek a pro léčbu anémie. Chrání tkáně před poškozením zářením, ev. těžkými kovy; a jeho metabolismus vede k syntéze histaminu, který zastává roli při fungování imunitního systému, žaludeční sekreci a sexuálních funkcích, a karnosinu. Vykazuje antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporuje růst a opravu tkání. Pomáhá chránit srdce, díky snížení vysokého krevního tlaku. Pomáhá potlačit chuť k jídlu.
Zvýšená hladina histidinu byla zaznamenána při onemocněních jako histidinemie, propionová acidémie (vrozená porucha metabolismu aminokyselin), leucinóza (nemoc javorového sirupu), astma. Nízká hladina histidinu byla zjištěna u revmatoidní artritidy (chronické onemocnění kloubů), chronického selhání ledvin, pediatrických pacientů se zápalem plic, některých schizofrenních a manických pacientů, také u pacientů s ADHD.
L-Histidin je obsažený v hovězím, vepřovém a kuřecím masu, vejcích, sójových bobech, kukuřici a fazolích.
Histidin je důležitý pro správný růst a opravu tkáňových struktur. Je důležitý pro správnou stavbu myelinových plášťů, které chrání nervové buňky a je užitečný při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. L-Histidin je nutný pro tvorbu červených krvinek a pro léčbu anémie. Chrání tkáně před poškozením zářením, ev. těžkými kovy; a jeho metabolismus vede k syntéze histaminu, který zastává roli při fungování imunitního systému, žaludeční sekreci a sexuálních funkcích, a karnosinu. Vykazuje antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporuje růst a opravu tkání. Pomáhá chránit srdce, díky snížení vysokého krevního tlaku. Pomáhá potlačit chuť k jídlu.
Zvýšená hladina histidinu byla zaznamenána při onemocněních jako histidinemie, propionová acidémie (vrozená porucha metabolismu aminokyselin), leucinóza (nemoc javorového sirupu), astma. Nízká hladina histidinu byla zjištěna u revmatoidní artritidy (chronické onemocnění kloubů), chronického selhání ledvin, pediatrických pacientů se zápalem plic, některých schizofrenních a manických pacientů, také u pacientů s ADHD.
Suplementace histidinu snižuje rezistenci na inzulin, potlačuje zánět a oxidační stres u obézních žen.
Při nedostatku L-histidinu v těle dochází k anémii, snížení funkce mozku, úzkosti, může dojít ke zvýšenému zánětu v těle a oxidačnímu stresu.
Při nedostatku L-histidinu v těle dochází k anémii, snížení funkce mozku, úzkosti, může dojít ke zvýšenému zánětu v těle a oxidačnímu stresu.
Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.

Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.

B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!