Guarová guma
Zařazení:
Další názvy:
Guar Gum, Cyamopsis Tetragonoloba Gum
Guarová guma je také známá jako guaran a vyrábí se z luštěnin zvaných guarové fazole. Je to typ polysacharidu nebo dlouhého řetězce vázaných molekul sacharidů a skládá se ze dvou cukrů nazývaných manóza a galaktóza, skládá se hlavně z rozpustné vlákniny. Guma je rozpustná a schopná absorbovat vodu a vytvářet gel, který zahušťuje. V potravinách a nápojích se guarová guma se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor, pojivo a suspendační prostředek. Při výrobě se guarová guma používá jako pojivo v tabletách a jako zahušťovadlo v krémech.
Guarová guma je obsažena v bezlepkovém pečivu, zmrzlině, omáčkách, jogurtu, kefíru, pudinku.
Guarová guma se používá jako projímadlo, pomáhá léčit zácpu. Používá se také k léčbě průjmu, syndromu dráždivého tračníku, působí jako prebiotikum - podporuje růst dobrých bakterií ve střevě. Podporuje zdraví trávicího systému. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Prevence kornatění tepen. Může pomoci při hubnutí a kontrole chuti k jídlu.
Guarová guma je obsažena v bezlepkovém pečivu, zmrzlině, omáčkách, jogurtu, kefíru, pudinku.
Guarová guma se používá jako projímadlo, pomáhá léčit zácpu. Používá se také k léčbě průjmu, syndromu dráždivého tračníku, působí jako prebiotikum - podporuje růst dobrých bakterií ve střevě. Podporuje zdraví trávicího systému. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Prevence kornatění tepen. Může pomoci při hubnutí a kontrole chuti k jídlu.