Enzymy
Zařazení:
Enzymy jsou látky na bázi bílkovin, které pomáhají urychlit metabolismus a chemické reakce v těle. Naše tělo je přirozeně produkuje, ale vyskytují se také v potravinách a různých doplňcích stravy. I když je naše tělo produkuje, mnoho z nás se může setkávat s jejich nedostatkem, proto je potřeba je doplňovat.
Enzymů máme v těle mnoho, ale každý z nich má jen jednu funkci. Například laktáza štěpí laktózu, lipáza štěpí tuky na mastné kyseliny atd..
Druhy enzymů:
metabolické - jsou zodpovědné za urychlení reakcí buněk při výrobě energie
potravinářské - získané z potravin bez následného zpracování
trávicí - nachází se podél gastrointestinálního traktu, neboť se jedná o trávení v těle
jsou důležité při rozkládání potravy na živiny a odpad
Jednou z nejdůležitějších rolí enzymů je napomáhat trávení. Problémy s enzymy (malé nebo velké množství) můžou způsobovat různé i dědičné zdravotní problémy. Mezi ty dědičné patří například Fabryho choroba nebo Krabbeho choroba. Mezi další zdravotní problémy související s nerovnováhou enzymů patří například Crohnova choroba nebo Laktózová intolerance.
Příznaky nedostatků: špatné trávení, nadýmání, pálení žáhy, zácpa, žaludeční nevolnosti, bolesti hlavy, únava.
Blog
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.