Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Cukry

Cukry se řadí mezi sacharidy, které jsou pro většinu organismů hlavním zdrojem potravy a energie. Nevýhodou je, že se člověk cítí brzo hladový. Cukry jsou známé jako jednoduché uhlohydráty, které jsou přírodní - v zelenině, mléce a medu a přidané cukry, které se vyskytují ve zpracovaných potravinách - sladkostech, sladkých nápojích.

Monosacharidy jsou nejmenší jednotkou cukru. Jedná se o jednoduché cukry- uhlohydráty, které jsou tvořeny 1 molekulou cukerné jednotky. Monosacharidy se už v trávicím traktu neštěpí a jsou dobře rozpustné ve vodě. Mezi monosacharidy se řadí následující cukry:
glukóza - Je hlavním zdrojem energie pro buňku a udává hladinu cukru v krvi (glykémii). Glukóza koluje v krvi a k jejímu transportu je potřeba hormonu inzulínu. Glukóza je nazývána i jako hroznový cukr či dextróza.
fruktóza - Fruktóza je cukr, který je obsažený v ovoci a zelenině. Narozdíl od glukózy není závislá na inzulinu. Fruktózu neumí tělo dobře využívat, proto je přeměněna na glukózu, což se ve děje hlavně v játrech. Nevýhodou je, že snadno prochází do tukových zásob.
galaktóza- Galaktózu tvoří molekula glukózy s molekulou laktózy. Galaktóza je jednoduchý cukr obsažený v mléčných produktech. Je důležitá pro stavbu cerebrosidů a gangliosidů.

Disacharidy obsahují 2 cukerné jednotky, jsou to tedy spojené 2 molekuly monosacharidů
sacharóza - Je tvořena jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy. V tenkém střevě je štěpena na molekulu glukózy a molekulu fruktózy. Nachází se ve formě krystalového a moučkového cukru. Je známá pod názvem bílého cukru, třtinového cukru. 
laktóza - Je mléčný cukr, který je tvořen jednou molekulou glukózy a jednou molekulou galaktózy. Je obsažena v mléku, mléčných výrobcích a čisté syrovátce. V poslední době se vyskytuje laktózová intolerance, která způsobuje trávicí problémy.
maltóza - Maltóza je tvořena 2 molekulami glukózy. Bývá nazývána jako sladový cukr. Má nejvyšší glykemický index z disacharidů. Vyskytuje se v medu a obilovinách a využívá se při výrobě piva.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Astaxanthin a jeho účinky
Astaxanthin a jeho účinky
Astaxanthin je nejsilnější antioxidant, který vytváří řasy Haematococcus pluvialis (Chlorophyceae, Volvocales) . Mezi hlavní účinky astaxanthinu patří zdraví očí, podporuje zdraví mozku, brání kognitivnímu poklesu a rozvoji demence nebo Alzheimerovy choroby. Kromě toho chrání pokožku před UV zářením a podobně jako ostatní antioxidanty, neutralizuje volné radikály.
Oxid dusnatý
Oxid dusnatý
Oxid dusnatý neboli NO, je molekula, která hraje klíčovou roli v našem těle a to konkrétně v kardiovaskulárním systému. Mnoho biologických molekul má složitou strukturu, ale oxid dusnatý obsahuje pouze dva atomy – atom dusíku a atom kyslíku. 
NMN
NMN
Zdraví buněk je něco, co ovlivňuje jak naše celkové zdraví, tak náchylnost k chronickým onemocněním a dokonce i to, v jaké budeme celkové kondici. Už od pradávna se lidstvo  zajímalo o to, jak stárnout co nejpomaleji. Nyní jsme tomu blíže, než kdykoliv předtím. 
Alergie na pyl
Alergie na pyl
To, co dělá jaro a léto tak krásným, je doslova utrpení pro ty, kteří trpí sezonní alergií. Čerstvě posečená tráva, kvetoucí stromy a květiny, uvolňují pyl, který ročně způsobuje sezonní alergie u cca 40-60 miliónů lidí.[1] Alergie (alergická rýma) se vyskytuje hlavně na jaře a je běžně známá jako senná rýma. K těmto alergiím dochází nejen na jaře, ale také po celé léto a na podzim.