Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Cukry

Cukry se řadí mezi sacharidy, které jsou pro většinu organismů hlavním zdrojem potravy a energie. Nevýhodou je, že se člověk cítí brzo hladový. Cukry jsou známé jako jednoduché uhlohydráty, které jsou přírodní - v zelenině, mléce a medu a přidané cukry, které se vyskytují ve zpracovaných potravinách - sladkostech, sladkých nápojích.

Monosacharidy jsou nejmenší jednotkou cukru. Jedná se o jednoduché cukry- uhlohydráty, které jsou tvořeny 1 molekulou cukerné jednotky. Monosacharidy se už v trávicím traktu neštěpí a jsou dobře rozpustné ve vodě. Mezi monosacharidy se řadí následující cukry:
glukóza - Je hlavním zdrojem energie pro buňku a udává hladinu cukru v krvi (glykémii). Glukóza koluje v krvi a k jejímu transportu je potřeba hormonu inzulínu. Glukóza je nazývána i jako hroznový cukr či dextróza.
fruktóza - Fruktóza je cukr, který je obsažený v ovoci a zelenině. Narozdíl od glukózy není závislá na inzulinu. Fruktózu neumí tělo dobře využívat, proto je přeměněna na glukózu, což se ve děje hlavně v játrech. Nevýhodou je, že snadno prochází do tukových zásob.
galaktóza- Galaktózu tvoří molekula glukózy s molekulou laktózy. Galaktóza je jednoduchý cukr obsažený v mléčných produktech. Je důležitá pro stavbu cerebrosidů a gangliosidů.

Disacharidy obsahují 2 cukerné jednotky, jsou to tedy spojené 2 molekuly monosacharidů
sacharóza - Je tvořena jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy. V tenkém střevě je štěpena na molekulu glukózy a molekulu fruktózy. Nachází se ve formě krystalového a moučkového cukru. Je známá pod názvem bílého cukru, třtinového cukru. 
laktóza - Je mléčný cukr, který je tvořen jednou molekulou glukózy a jednou molekulou galaktózy. Je obsažena v mléku, mléčných výrobcích a čisté syrovátce. V poslední době se vyskytuje laktózová intolerance, která způsobuje trávicí problémy.
maltóza - Maltóza je tvořena 2 molekulami glukózy. Bývá nazývána jako sladový cukr. Má nejvyšší glykemický index z disacharidů. Vyskytuje se v medu a obilovinách a využívá se při výrobě piva.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.  
B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!