Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Cukry

Cukry se řadí mezi sacharidy, které jsou pro většinu organismů hlavním zdrojem potravy a energie. Nevýhodou je, že se člověk cítí brzo hladový. Cukry jsou známé jako jednoduché uhlohydráty, které jsou přírodní - v zelenině, mléce a medu a přidané cukry, které se vyskytují ve zpracovaných potravinách - sladkostech, sladkých nápojích.

Monosacharidy jsou nejmenší jednotkou cukru. Jedná se o jednoduché cukry- uhlohydráty, které jsou tvořeny 1 molekulou cukerné jednotky. Monosacharidy se už v trávicím traktu neštěpí a jsou dobře rozpustné ve vodě. Mezi monosacharidy se řadí následující cukry:
glukóza - Je hlavním zdrojem energie pro buňku a udává hladinu cukru v krvi (glykémii). Glukóza koluje v krvi a k jejímu transportu je potřeba hormonu inzulínu. Glukóza je nazývána i jako hroznový cukr či dextróza.
fruktóza - Fruktóza je cukr, který je obsažený v ovoci a zelenině. Narozdíl od glukózy není závislá na inzulinu. Fruktózu neumí tělo dobře využívat, proto je přeměněna na glukózu, což se ve děje hlavně v játrech. Nevýhodou je, že snadno prochází do tukových zásob.
galaktóza- Galaktózu tvoří molekula glukózy s molekulou laktózy. Galaktóza je jednoduchý cukr obsažený v mléčných produktech. Je důležitá pro stavbu cerebrosidů a gangliosidů.

Disacharidy obsahují 2 cukerné jednotky, jsou to tedy spojené 2 molekuly monosacharidů
sacharóza - Je tvořena jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy. V tenkém střevě je štěpena na molekulu glukózy a molekulu fruktózy. Nachází se ve formě krystalového a moučkového cukru. Je známá pod názvem bílého cukru, třtinového cukru. 
laktóza - Je mléčný cukr, který je tvořen jednou molekulou glukózy a jednou molekulou galaktózy. Je obsažena v mléku, mléčných výrobcích a čisté syrovátce. V poslední době se vyskytuje laktózová intolerance, která způsobuje trávicí problémy.
maltóza - Maltóza je tvořena 2 molekulami glukózy. Bývá nazývána jako sladový cukr. Má nejvyšší glykemický index z disacharidů. Vyskytuje se v medu a obilovinách a využívá se při výrobě piva.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca peruánská, někdy označovaná jako peruánský ženšen nebo přírodní viagra, roste v extrémních podmínkách ve výškách nad 4 tisíce metrů, kde přežije jen máloco. Její kořen byl po staletí základní složkou stravy indiánů v peruánských Andách. Inkové a jejich válečníci využívali macu k posílení energie, vitality a síly, a také jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim rovněž pomáhala přežívat ve vysokých nadmořských výškách s nízkou hladinou kyslíku.
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10 je esenciální složka pro správný energetický metabolismus buněk a celkové zdraví organismu. Tento koenzym je přítomen v každé buňce těla, především v mitochondriích, které slouží jako energetické zdroje buněk. Koenzym Q10 hraje dvojí roli – napomáhá tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), hlavního energetického zdroje buněk, a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.